-
Miras
Öncelikle merhaba şimdi anlatacağım konuda bana yardımcı edecek kişi için şimdiden teşekkür ediyorum.
Biz anne baba ve 4 kardeşten oluşan bir aileydik babam 2001 yılında vefat etiiğinde anne ve 4 kardeş kaldık babamın üzerine 1tane 2 katlı dubleks ev 3 bina ve 1tane spor tesisi vardı ve veraset ilamında 5 kişi üzerinde 16 paya bölündü ben babam öldüğünde 11 yaşındaydım ve üzerinden 7 yıl geçti şu an 18 yaşındayım ailenin en küçüğüde bendim ancak büyük olan abim malın yönetimini üstlendi ve kendiside avukat 7 yıl içinde binalardan gelen kiralar ve diğer gelirleri kendi hesabı üzerine yatırıp üzeine 1dubleks villa ve 1tane dubleks daire ve bir tane daha spor tesisini üzerine yaptı bu üzerine yaptıklarının yaklaşık değeri 2.5 trilyon civarı şu anki değeri, annemin bunların neden üstüne yaptığını sorduğundada 4 kişiyi notere getirip paya bölmenin zor geldiğini öne sürdü ayrılırkende vereceğini söyledi tabi hal ve tavırlarından vermyeceğinin kesin olduğunu söyleyebilirim şimdi soruma geldiğinde, mahkeme mal ayrılırken babamın üzerindekiler ihale yolu ile satılarakmı pay edilir ve pay edilirken mal üzerinde vergi uygulanırmı? , abimin üzerine yaptığı mallardan hak talep edebilirmiyim? mahkeme açmayı düşünüyorum ve iyi bir avukat arıyorum
-
Re: Miras
sn. Alper.
öncelikle babanızın vefatı ertesinde anneniz 1/4 (yani 4/16) ve çocuklar 3/16'şar olmak üzere elbirliği maliki olmuş durumdasınız.
şu an henüz babanız adına duran veya veraset ilamı neticesinde adınıza intikal eden taşınmazlara ilişkin olarak şu talepleriniz olabilir.
ilk olarak ortaklığın giderilmesi davası açarak mal paylaşımını talep edebilirsiniz.
veya bu davayı açmayıp; ortaklığın devam etmesini istersiniz. ancak ayrı bir dava ile ortaklığa konu olan ve gelir getiren mallardan hissenize düşen geliri talep edebilirsiniz. bu konuda 5 yıl kadar geriye etkili olarak 5 yıllık hisseniz karşılığı elde edilen gelirden payınıza düşeni istersiniz. bu konuda intifadan men koşulu denilen bir kurum varsa da yargıtay gelir getiren malların söz konusu olduğu hallerde bu koşulun gerçekleştiğini sayan kararları olduğundan bu davanın lehinize sonuçlanacağını düşünüyorum.
abinizin babanızdan kalan mallar üzerine bunları değerlendirerek yeni mallar alması ve bunları kendi üzerine yapması varsayımında muhtelif haklarınız var. ancak bu konu diğer konudan biraz daha zahmetli. konu hakkında uzman bir arkadaşımızdan yardım alarak sonuç elde edebilirsiniz.
saygımla.
-
Re: Miras
Gökhan Bey cevabınız için çok teşekkürler gerçekten çok yardımcı oldunuz ancak Abimin üzerine yaptığı mallar hakkında başka avukat arkadaşlarında görüşlerini bekliyorum görüş bildirecek avukat arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum