Selamlar,
Kapıcımız çok gariban ve çok çocuklu. Benden sonra yönetim değişir de evden çıkarırlar diye kaygılanıyorum. Acaba ayda 1 ytl ye 2 yıllığına kira kontratı yapsam olur mu?
Printable View
Selamlar,
Kapıcımız çok gariban ve çok çocuklu. Benden sonra yönetim değişir de evden çıkarırlar diye kaygılanıyorum. Acaba ayda 1 ytl ye 2 yıllığına kira kontratı yapsam olur mu?
3 Mart 2004 de çıkan konut kapıcı yönetmeliği ile kapıcı dairesinin kiraya verilmesi için kat maliklerinin iznini almanız gerekmektedir.Yani kat mailikleri size yetki vermişse kapıcı dairesini kiralayabilirsiniz.
Kapıcının iş akdine feshi zorlaştıracak kayıtlar koysanız?
Yapamazsınız. Daha sonra 1 YTL'nin göstermelik olduğu iddiası ile iptali her zaman mümkündür. Ayrıca burdaki iyilik kavramını anlayamadım. İyilik yapmak istiyorsanız şahsi mal varlığınızdan yapmanız gerekir. Tüm apartmanın ortak parasından yardım yapmak diye bir kavram olmaz. Apartmanın bu duruma onay vermeyen üyelerinin hakkının gasp etmiş oluyorsunuz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Kapıcı dairesi ortak kullanım alanıdır ve kapıcı olduğu sürece kapıcıya tahsis edilmiştir. Dolayısıyla başka birisi kapıcılık yaparken eski kapıcının burada sembolik kirayla oturması yeni kapıcının ise bu kapıcı dairesinden faydalanamaması gibi bir durum zaten mantığa terstir. Ayrıca kat malikleri genel kurulundan bu yönde bir karar alınması gerekir.
Sizin kapıcıya burayı sembolik bir rakamla veya gerçek rayiç üzerinden kiralama yetki ve hakkınız yoktur.
Yukarıda açıkladığım şekilde usulüne uygun bir kiralama yapsanız bile bunu yapmanızı tavsiye etmem. Çünkü bu durum ileride size ve apartman yönetimine büyük sorunlara neden olacaktır.
Sizin himayenizdeki kapıcı, nasıl olsa beni buradan atamazlar diye işinin gereklerini yapmayabilir. Apartmanda kutuplaşmalar olabilir, kapıcı da kendisine arka çıkan kişilere hizmet götürüp diğerlerine görevinin gereğini yapmayabilir.
Yönetici bu işlem yüzünden kapıcı üzerinde otorite kurmakta zorlanabilir.
Kapıcının görevinin yenilenip yenilenmemesi her sene kat malikleri genel kurulunda ele alınıp oylanabilir. Kapıcı işlerini düzgün yapıyorsa zaten kat malikleri devamından yana oy kullanır. Kapıcı işten çıkarılacağı zaman kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğinden zaten olağanüstü durumlar olmadıkça apartman sakinleri kapıcının çıkartılmasına taraf olmazlar.
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Kapıcı dairesi için yetkim var. Çok fakir olan kapıcımızı kişisel ihtirasla ve evden çıkarma korkusu ile ezmesinler düşüncesindeydim. Çünkü türlü türlü fıtratlar var. Ama yazdıklarınızı okudum ve bu iyilik düşüncemin çözümü zor kısır döngülere neden olabileceğini anladım. Konuyu aparmanın ortak aklı ve ortak vicdanına havale etmeye karar verdim.