Maaş Haczinde Öncelik Sırası
Merhabalar..
Kurumumuzda çalışmakta olan bir işçi arkadaşımızın takipte olan birden fazla icra dosyası var. İdare bu kesintileri kendisine bildirilme sırasına göre maaşının 1/4 ü ve ikramiyenin tamamı vs. şeklinde icra dairesinden gelen yazıya göre kesiyor. Ancak zaman zaman daha önce ödemesi biten ve kapanan dosyalardan bakiye kaldığı ve faiz işlediği gerekçesiyle geri dönüşler oluyor ve bildiğim kadarıyla öncelik kazanarak kesilmekte olan dosyanın önüne geçiyor. Buraya kadar herşey normal.
Sorun şu ki maaş mutemedi A bankası için maaşın 1/4 ü için kesinti yapmaktayken, bakiye kalması vs. nedenlerle araya giren/öncelik kazanan B bankasına da (icra dairesinden maaşın 1/4 ü ve ikramiyenin tamamı gibi bir yazı gelmiş olmasına rağmen) arkadaşımızın ikramiyesinden kesinti yapıyor.
Yani sadece mal beyanında maaş yanında ikramiye de aldığını belirtmiş hiçbir izin veya muafakat vermemesine rağmen
A bankasına maaşının 1/4 ü kesilirken aynı anda
B bankasına da ikramiyelerinin tamamı kesilmektedir.
Şahsi görüşüm bunun yanlış olduğu yönünde mutemet de zaten bu kendisine söylenince sinirlenip dilekçe verin vs tarzında laflar ederek kestirip atmış.
Sormak istediğim idareye yazılacak dilekçede bu konunun (hatam varsa düzeltin) yanlışlığını ispatlayabileceğimiz bir kanun maddesi yada yargıtay kararı var mı?
Hukuki terimlerle aram pek iyi olmadığından doğrusu yaptığım aramalarda bir sonuç alamadım.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Maaş Haczinde Öncelik Sırası
Anladığım kadarıyla mutemedin yaptığı işlem yanlıştır. Eğer bakiye borç bildirilen dosya kesinti yapılmakta olan dosyadan önceki bir sıraya sahip ise bakiye borç miktarı bildirilen dosyaya ait ilk talimata göre kesinti yapılması gerekir, dolayısıyla maaşının 1/4 ü ve diğer tüm hak ve alacaklarının tamamının kesinti yapılmasına devam edilmesi gerekir.. Sadece ikramiyelerinden kesinti yapılması yanlıştır.
Re: Maaş Haczinde Öncelik Sırası
İlginiz için teşekkür ederim. Peki idareye verilecek dilekçede bunu belirtebileceğim bi kanun maddesi yada yargıtay kararı var mı bildiğiniz?
Cevap: Re: Maaş Haczinde Öncelik Sırası
Merhabalar,benimde benzer bir sorunum var aslında;bu vesileyle(konuyu açan arkadaşında izniyle) paylaşmak istedim. Sağlık Bakanlığı personeliyim. Maaşımda 2 yıldır haciz var. Bildiğiniz üzere Kamu Hastanelerinde maaşlar 3 parça olarak ödenir: Maaş+sabit döner ödemesi+ performansa dayalı döner ödemesi. 1. sıradaki alacaklı için çalıştığım kuruma yazılan haciz müzekkeresinde "maaşın 1/4'ü + diğer gelirlerin tamamının haczedilmesi" diyor. Bu diğer gelirlerin içinde döner sermaye, ikramiye falan var sanırım. Maaş mutemedimiz maaş ve döner sermaye gelirlerinin her birinden ayrı ayrı 1/4 oranında kesinti yaparak alacaklı kişiye aktarmaktadır. Benim sorunum şöyle:maaş haczinde 5. sırada bulunan alacaklı 1.sıradaki alacaklının döner sermayenin tamamını alması gerekirken 1/4'ünü aldığını, dolayısıyla döner sermayenin 3/4'ünün kaldığını ve kendisinin başvuru yaparak bu kalan tutarın tamamını kendi alacağı için kestireceğini(haczedeceğini) söylüyor. Bu mümkün mü?
Merhaba, benzer bir durumla karşı karşıyayım. Kamu personeliyim ve maaşımda kesilmekte olan bir icra vardı Mart 2019 da bitti, sırada olan icra dosyasına kesilmeye başladı ve 6 aydır da kesiliyor. Şu an kesilenden sonra da sıraya 2 dosya daha girdi ki onlara da şu an kesilen dosyanın birinci sırada olduğu ve onlar bittikten sonra sizinkiler kesilecektir diye icra kesinti listesi ve üstyazı gönderildi. Sorun şu: Mart 2019 da biten dosya ödeme süresi boyunca 5000 tl civarı faiz birikmiştir diye kuruma yazı göndermiş, bunların da kesilmesi gerekir diyor. Şimdi bu biriken faiz direk mevcut kesilenin önüne geçerek hemen kesilmeye mi başlanır ? Yoksa en sona sıraya mı geçer ? Şimdiden teşekkür ederim.
Evet önceliği olan dosyaya ödeme yapılması gerekir o dosya bitince diğerlerine devam.
Benim gördüğüm, bir dosyanın son ödemesi yapılırken karşı taraf ile teyitleşiliyor. Faizi vs. var denirse onlara devam ediliyor. Bittiğinde diğer dosyaya geçiliyor. Doğrusu bu mu bilemiyorum.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Evet önceliği olan dosyaya ödeme yapılması gerekir o dosya bitince diğerlerine devam.
Cevap için teşekkür ederim, mantıken evet öyle lakin o dosya bitti diye sıradakine 6 ay ödeme yapılıp da ödemeyi kesip bir öncekinin faizine 6 ay sonra devm etmek ? Hukuken bu mu olması gereken ?
Alıntı:
engerex rumuzlu üyeden alıntı
Benim gördüğüm, bir dosyanın son ödemesi yapılırken karşı taraf ile teyitleşiliyor. Faizi vs. var denirse onlara devam ediliyor. Bittiğinde diğer dosyaya geçiliyor. Doğrusu bu mu bilemiyorum.
Teşekkür ederim, önceki dosya bittiğinde herhangi bir yazışma yapılmadan bir sonraki dosyaya 6 ay ödeme yapıp ardından bu dosyaya ödemeyi keserek önceki dosyanın faizini ödemeye başlamak hukuken doğru mudur ?
Aslolan dosya borcunun kapatılması ve maaş haczi yazısında bildirilen rakam da o günkü rakam .
Olması gereken , son ödeme de yapıldığında veya hemen öncesinde alacaklı ile görüşüp güncel borç miktarının öğrenilmesi doğru olandır.
Sözlü/yazılı (eposta gibi) teyit dışında borcun bittiğine dair kaşe/imzalı belgeyi kargo ile alıp dosyaya konmalı. Borçlu isteyebilir veya benim maaşımdan eksik ödeme yapmışsınız diyebilir, alacaklı borç bitmemişti diye üzerinize gelebilir. Yarın bir gün "dosyamız kapanmadı, bizim ödememiz başka firmalara yapıldı" diye şirketin hesaplarını dondurma tehlikesi mevcut ki o gün birde son ödeme günü olan çek/vergi gibi ödemeniz varsa geçmiş olsun.