Dairemi kiraya verdim.Sözleşmede "Kira Bedeli nettir,Gelir stopaj vergileri ve diğer fonlar kiracıya aittir " ibaresi var.Bu maddeye göre gelir vergisi sorumluluğum varmı ? saygılar.
Printable View
Dairemi kiraya verdim.Sözleşmede "Kira Bedeli nettir,Gelir stopaj vergileri ve diğer fonlar kiracıya aittir " ibaresi var.Bu maddeye göre gelir vergisi sorumluluğum varmı ? saygılar.
Aldığınız kira miktarı muafiyet limitlerinin üzerine çıkıyorsa,gelir vergisi sorumluluğunuz vardır.
Mesken olarak kiralanan yer için gayrimenkul sahibi gelir vergisi beyannamesi verir ve vergisini öder. (Mesken olarak kiralanan gayrimenkullerden elde edilen kira toplamınızın senelik 2400 YTL veya o yıl açıklanacak miktardan fazla olduğunu kabul ediyorum.) Mesken olarak kiraya verilen bir yerin gelir vergisi sorumluluğundan bu şekilde bir sözleşmeyle kurtulmuş olmazsınız.
İşyeri olarak kiralanan yer için ise kiracı stopaj öder. Eğer işyeri olarak kiraladığınız tüm gayrimenkullerinizden alınan senelik kira toplamı 19000 YTL (veya o sene açıklanacak miktardan fazlaysa) yine gayrimenkul sahibi gelir vergisi beyannamesi vermeli ve artan kısım için vergi tahakkuk ederse ödemelidir. (Vergi iadesi de çıkabilir. Çıkan iadeyi de ev sahibi alır.)
Gayrimenkulumu isyeri olarak kiraya verdim ve kontratta "Kira bedeli NET olup, Kiracı NET'ten BRÜT'e giderek hesaplanacak gelir (STOPAJ) vergisi ve FON PAYI kesintisini ilgili vergi dairesine kiradan ayrı olarak düzenli bir şekilde yatıracak, muhtasar vergi makbuzlarının kopyasını her 3 (Uc) ayda bir Kiraya Verenin adresine gönderecektir." seklinde bir ifade bulunuyor. Ancak kiracidan bana bugune kadar herhangi bir odeme makbuzu ile donus olmadi. Yil sonunda GMSI vergi odemesini yaparken bana bu makbuzlar gerekli mi? Kiraci stopaj ve diger vergileri odemezse ben KIRAYA VEREN olarak sorumlumuyum? Onu takip etrmek gibi bir sorumlulugum varmi? Tesekkurler.