İşten çıkarma ve işveren hakkı
İşyerimizde 06-08-2005 yılından intibaren sigortalı olarak çalışmakta olan bir personel son zamanlardaki agresif davranışları(bıçaklı yaralanma kavga ..) ve saygısız hareketleri ile işyeri çalışma saatlerine uymaması uzerine işten çıkartıldı ancak şahıs tarafıma işten çıkarıldıktan 3 ay sonra bir mahkeme çağrısı ile kendinin düzenli ve özenli olarak çalıştığı bununla birlikte kendine tazminat ödeyeceğimi beyan ettiğimi bildiren bir dilekçe yollamıştır.
(ben tazminat ödeyeceğim demedim)
işe başlama :18,07-2008
askerlik :14-02-2004
(asker dönüşü başka bir işyerinde sigortasız 4 ayçalıştırılıp atılmıştır)
Tekrar başlama:06-08-2005
Şahıs Ruhsal olarakta bir dengesizlik halindedir ayrıca şahsı çıkartmam işe geç gelmesini annemin ikazı ve bununla birlikte annemin üstüne yürümesidir.
Şahısın talepleri ise
(Açıklanan nedenlerden ötürü fazla haklarımız saklı kalmak üzere)
1000 ytl kıdem tazminatı
800 ytl ihbar tazminatı
1000 ytl fazla çalışma ücreti
150 ytl yıllık izin ücreti
50 ytl Nöbet alacağı
(şahıs yıllık çalışma saatleri içinde açık ilköğretim açık lise ehliyet kursu ecza kalfalığı kursu mersin gezisi gibi nedenlerle izin almıştır fakat izin ücreti istemektedir)
ve bunların en yüksek banka faizi ile birlikte karşı taraf (benden) alınmasına ayrıca mahkeme masraflarının da tarafımıza ödenmesine diye yazmış
Bu durumda ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Re: İşten çıkarma ve işveren hakkı
Davaya cevap vermeniz gerekiyor,mutlaka bir avukatın yardımından yararlanın.
şimdi şahsı ben geri işe çağırsam nasıl bir durum oluşur yada geri çağırma süresi ne kadardır.
Geri çağırmanız bir şeyi değiştirmez.
Çalışan kabul etmeyebilir.
Peki bu şahıs dun bana telefon ile ulaştı ve mahkemeden çekilmesi karşılığında
15 000 ytl para
Bonservis
istediğini iletti
bu miktarın 10 000 ytl olabileceğini söyledi mahkeme bu şahıs a ne kadar para verir tahmini avukat arkadaş a gitmeden önce ne yapmalıyım.
Kıdem ve ihbar tazminatları çalışma süresine göre hesaplanır.Verdiğiniz tarihlerden bir sonuca varmak mümkün değil.
Kıdem tazminatı için her çalışma yılına 1 brüt aylık,yılı tamamlamayan kısım içinse oranlanarak bulunabilir. Yani (Brüt maaş/365)*çalışma günü= Kıdem tazminatı.
İhbar tazminatı ise,3 yıldan uzun çalışma süresi için 8 haftalık ücret kadardır.
Dava sonuçlanıncaya kadar işleyecek faizler,mahkeme masrafları,avukatlık vekalet ücretleri....
Karar sizin.Ancak anlaşırsanız eğer,yapılan ödemelerin neler için yapıldığını ayrıntılı açıklayan bir ibraname almayı ihmal etmeyin.
toplam çalıştığı gun 1956 gun
638,7/365= 17498,,= 1.75
1956*1,75=
3423 ytl
+2 maas ihbar ise 638.70 *2 = 1277,4 de o olursa
toplam= 4700,4 ytl
buna karşılık 15 000 ytl para + bonservis
bence mahkeme daha mantıklı ancak bu mahkeme sonrası tekrara dava açma hakkı varmı ve mahkemede benim haklı olduğum ortaya çıkarsa ne olur
(İşe geç kalma çalışma arkadaşına bıçak çekme akıl sağlığı problemleri.)
Alıntı:
Fatih2088 rumuzlu üyeden alıntı
(İşe geç kalma çalışma arkadaşına bıçak çekme akıl sağlığı problemleri.)
Koyu işaretli kısmı ıspatlayabilirseniz,bu haklı bir nedendir ve kıdem tazminatı ödenmeden sözleşme feshine imkan tanır.
Bu gun başka birsey daha ogrendim işten çıkardığım eleman bir benzinlikte işe girmiş ve şahıs 5 adet araca (benzinli araca mazot mazotlu araca benzin) doldurarak araçların zarar görmesine sebep olmuş . şahıs da benim gibi tutanak tutmadan işten çıkarmış ve o şahısı da mahkemeye vermiş (2 ay çalışmış) ve taraftan butun alacağı parayı tahsil etmiş bunu ben kendi mahkememde de kullanabilirmiyim.
Alıntı:
Fatih2088 rumuzlu üyeden alıntı
Bu gun başka birsey daha ogrendim işten çıkardığım eleman bir benzinlikte işe girmiş ve şahıs 5 adet araca (benzinli araca mazot mazotlu araca benzin) doldurarak araçların zarar görmesine sebep olmuş . şahıs da benim gibi tutanak tutmadan işten çıkarmış ve o şahısı da mahkemeye vermiş (2 ay çalışmış) ve taraftan butun alacağı parayı tahsil etmiş bunu ben kendi mahkememde de kullanabilirmiyim.
Kullanamazsınız.