Yapılan satıştan alıcının vazgeçmesi
iyi günler.
iki ay önce eryaman da bulunan evimi emlakçı aracılığıyla satış sözleşmesi yaparak ( ben, emlakçı ve alıcı imzaladı) sattım. evim kat ittifakı tapulu ve tapu site yönetimi adına çıkarılmış. tapunun kat ittifakı tapulu olduğunu alıcıya söyleyip satışın noterden yapılacağını ve kooperatif defterine bu şekilde kaydedileceğini ve ivin artık kendisine ait olduğunu söyledik (emlakçılar şahit). alıcı emekli olacağını söyleyerek ay sonuna kadar süre istedi. süreyi sözlü olarak uzattım. 2 ay geçti emeklilik gerçekleşti ve alıcı parasını çekti. bende bu arada başka bir ev bulup 22.000 ytl kapora verdim. fakat evi sattığım kişi parasını aldığı gün tapuyu istediğini ve tapuyu bugün vermezsem evi almaktan vaz geçtiğini söyledi. alıcı kapora olarak emlakçıya 5.000 ytl para verdi ve cazai şart olarak sözleşmeye her iki tarafında vaz geçmesi halinde 10.000 ytl para cezası koyuldu.
bu durumda karşı taraftan 5.000 ytl kapora ve 10.000 ytl satıştan vaz geçme cezasını nasıl alabilirim. Çünkü bende diğer tarafa 22.000 ytl kapora verdim. çok mağdur durumdayım. ne yapabilirim.
Re: Yapılan satıştan alıcının vaz geçmesi
sn. oozel
adınıza üzgün olduğumu belirtmekle başlayayım.
ülkemizde tapuya kayıtlı taşınmazların satımı veya satımının vaad edilmesi sözleşmelerinin geçerliliği resmi şekilde (asgari noterde) yapılmasına bağlıdır. bu anlamda yaptığınız sözleşme geçerli değildir.
sözleşmenin geçerli olmaması nedeniyle cezai şart hükümleri de geçersizdir.
bu nedenle elinizdeki sözleşmenin alıcınızı zorlayıcı hükmü söz konusu değildir.
ancak kendi 22000 TL'lik eyleminizden doğan bir zararınız olacaksa, bu zararın (geçersiz sözleşmeye) istinaden arttığı iddiasıyla belki tazminat davanıza bu geçersiz sözleşmenin delil olabilir.
saygımla.
Re: Yapılan satıştan alıcının vazgeçmesi
teşekkür ederim.
bayramdan sonra bir avukatla görüşeceğim. amacım bu adamın 2 ay boyunca beni oyalaması karşılığı bir miktar tazminat alabilmek. tazminatın tamamınıda avukata versem önemli değil. önemli olan insanları bu şekilde aldatmanın doğru olmadığını göstermek. bide anladığım kadarıyla emlakçıda yapılan sözleşmeler tamamen geçersiz. peki neden bu sözleşmeler bile bile yapılıyor.