Takasla yeni bir otomobil almak
Merhaba,
Şu anda kullanmakta olduğum 11 yaşındaki aracımı yeni bir araçla takas ederek yenilemeyi düşünüyorum. Satıcı bayiyle fiyatta hemen hemen anlaştık. Benim aklıma bir şey geliyor acaba bir problem yaşar mıyım diye bu takas olayıyla ilgili olarak. Bayii, benden alacağı eski arabamı muhtemelen hemen satamayacak. O benim eski aracımı satana kadar ben kanuni sorumlu (MTV, trafik sigortası, kanuni sorumlu) olmaya devam mı ediyor olacağım acaba? Yani, o sattığı tarihe kadar oluşacak bu konudaki yükümlülük birikiminden ben sorumlu olmaya devam mı edeceğim acaba? Bundan dolayı bir problem yaşama ihtimalim var mıdır? Yoksa (muhtemelen yapacağımız) takas protokolü beni bunlardan arındırıyor mu?
Saygılarımla,
Re: Takasla yeni bir otomobil almak
Aracınızı konsiye olarak bırakırsanız bütün vergi ve sorumluluk sizde olur. Ayrıntılı takas sözleşmesi yapın derim. Aracınızın kaç liraya sayıldığı vs belirtilsin.
Noterden satış sözleşmesi yapmadığınız ve bu şekilde aracınızı bir başkasına bırakırsanız kesinlikle tüm vergiler ve yaptırımlar (kaza ve trafik para cezaları) sizin üzerinize gelecektir bilgilerinize Aranızda yapacağınız basit sözleşmelerde geçersizdir.
Tüm hukuki, mali, cezai zorumluluk size ait olacaktır. Aranızda yapacağınız geçersiz olan sözleşmeyi uğrayacağınız zararları karşı tarafa rücu etmek için mahkemede kullanabilirsiniz. Yani önce tüm sorumluluğu üstlenecek sonra karşı taraftan alacağım diye uğraşacaksınız. Aracınızı bu şekilde bırakmayın.