İcra takibi yapılmıyorsa?
Merhabalar,
Ben müteselsil kefiloldum ve maaşımın dörtte bir kesiliyor. Şimdi alacaklı değişmiş ve alacaklı batmış durumda. Eğer benden her ay kesilen miktar icra dairesinden alınmıyorsa ne yapmak gerekir? Böyle bir durumda kefillik kalkar mı?
Teşekkürler
Re: İcra takibi yapılmıyorsa?
Alacaklının özel durumları icrayı engellemez, takip dosyasındaki borç miktarı (maaş mutemetliğine bildirilen miktar) sona erene kadar kesinti yapılmaya devam olunur.
Alıntı:
n22 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Ben müteselsil kefiloldum ve maaşımın dörtte bir kesiliyor. Şimdi alacaklı değişmiş ve alacaklı batmış durumda. Eğer benden her ay kesilen miktar icra dairesinden alınmıyorsa ne yapmak gerekir? Böyle bir durumda kefillik kalkar mı?
Teşekkürler
Hakan Bey,
İlginize teşekkür ederim. Aslında bir sorum daha var. Alacaklı batmışsa bu kefaletten kurtulmak için yapılabilecek herhangibir şey var mıdır? Alacaklı ile anlaşma yapılabilir mi? Bu konuda sizin görüşünüz nedir? Tekrar teşekkürler
İyi çalışmalar
Alıntı:
n22 rumuzlu üyeden alıntı
Hakan Bey,
İlginize teşekkür ederim. Aslında bir sorum daha var. Alacaklı batmışsa bu kefaletten kurtulmak için yapılabilecek herhangibir şey var mıdır? Alacaklı ile anlaşma yapılabilir mi? Bu konuda sizin görüşünüz nedir? Tekrar teşekkürler
İyi çalışmalar
Bence yapılacak en doğru yöntem kefil olduğunuz borçluya rücu edip onun hakkında icra takibi yapmaak
Yanıtınız için teşekkürler ancak kefil olduğum miktar oldukça yüksek, yani ödemem mümkün değil. Kefaletin kaldırılması için başka bir seçenek var mıdır?
İyi çalışmalar
Sözleşmede Adi kefil olsaydınız direk sise banka yönlenemezdi,Önce borcluya borcludan elde edemesse,ondan sonra sana Yanlız tüketici kredilerinde adi kefil olarak gecer.
Adi Kefalet • Adi Kefilin Sorumluluğunun Koşullari
(BK m. 486)
Özet:Adi kefilin borçtan sorumlu tutula bilmesi, asıl borçlunun iflas etmesi veya ona karşı başlatılan icra takibinin sonuçsuz kal ması ya da asıl borçlu hakkında Türkiye’de icra takibi yapılmasının imkansız hale gelme sine bağlıdır.
Bu koşulların gerçekleştiği kanıtlanmadıkça, borcun kefilden tahsil edilmesine karar verilmez.
Kefilliğiniz müteselsil kefilllik olduğu için borcluyuda bırakarak direk size re yönelebilir.
Bu borc ödenince tarafınızca rucu ede bilirsiniz.
Sn. n22
konuya tam uymamakla birlikte BK m.501'i zorlamanızı öneririm. az da olsa ihtimal görüyorum. zira anladığım kadarıyla alacaklınız da ortada yok. denemeye değer.
saygımla.
Alıntı:
Gökhan D. rumuzlu üyeden alıntı
Sn. n22
konuya tam uymamakla birlikte BK m.501'i zorlamanızı öneririm. az da olsa ihtimal görüyorum. zira anladığım kadarıyla alacaklınız da ortada yok. denemeye değer.
saygımla.
Gökhan bey,
Ben 501. maddeye baktım ama pek anlayamadım, ilgili madde aşağıdaki mi?
3 - TEDİYEYİ KABULE VEYA KEFALETTEN TAHSİLE MÜTEDAİR HAKLAR
Madde 501 - Borç muacceliyet iktisap edince, kefil her zaman alacaklıyı borcun ifasını kabule veya kendisini kefaletten tahlise icbar edebilir. Alacaklı edayı kabul etmez yahut haiz olduğu teminatı ita ve nakilden imtina eylerse kefil kendiliğinden kurtulur.
Teşekkürler
Sn. n22
evet anılan madde sizin belirttiğiniz.
hükümde derki kefil alacaklıya "ödemeyi ben yapacağım kabul edin" buna rağmen alacaklı alacağı için başvuruda bulunmazsa kefil kefillikten kurtulur.
sizin olayda da sonuçta alacaklı icra dairesinden parayı almıyor. bu halde daha önce de söylediğim üzere biraz zorlama bir yorumla, anılan maddenin gereğinin yerine geldiği iddia edilebilir. zira alacaklı alacağını takip etmiyor, siz icra dairesine yatırıyor olmanıza rağmen.
denemeye değer diye düşünüyorum.
saygımla.
Gökhan bey ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
İlk olarak bu başvuruyu icra dairesinemi yapmamız gerekiyor? Bu başvuruyu yapabilmemiz için dosyada biriken paranın ne kadar süre alacaklı tarafından alınmaması gerekiyor?
Cevabınızı bekliyorum teşekkürler...