İş aktinin son bulması ve ödenecek tazminat
Sayın avukat arkadaşlar,
Ben bir işyernide personel ve muhasebe işlerini yürüten şirket ortağıyım. Şirket dedikse öyle büyük bir şirket değil tabi bir şahıs şirketi. Şimdi benim birkaç sorum olacak.
1- İşyerimizde çalışan bir arkadaşımızı bir firmaya hizmet kiralama sözleşmesi ile belirli süreli hizmetini kiralamıştık. Ve ilgili sözleşmenin sonunda
''Taşeronun bu sözleşme ile kiraya vereceği çalışanın şahsı ile sözleşmenin yürürlüğe giriş tarihindenitibaren iki yıl müddetle başka herhangi bir anlaşma yapmayacağını tahattüt eder.''(sözleşmede geçen metin aynen böyle) ibaresi vardı ve sözleşme tarihi 01/03/2004 dür. Hizmeti kiraya konu olan arkadaşımız 31/05/2005 tarihinde firmamızdan ayrılıp başka bir firmada işe başlayacak. Sorun başladığı firma da bu arkadaşı bizim daha önce onun hizmetini kiraladığımız firmaya hizmetini kiraya verecek. Bu durumda biz ilgili sözleşmeye dayanarak bu arkadaş ile iş yapamayacakları aksi taktirde tazminat isteyebileceğimiz yönünde bir ihtar yazısı veya dilekçesi yazabilir miyiz?
2- Bu arkadaşın bizde işe giriş tarihi 01.03.2004 ve istifasını veriş tarihi 10.05.2005 işi bırakacağını belittiği tarih 31.05.2005 (istifa dilekçesinde) Ayrıca bu arkadaşımız yıllık iznini kullanmamıştır. Sadece hizmetinin kirada olduğu sürede hizmeti kiralayan firma çok yoğun çalışılan bir proje sonunda 1 hafta dinlenme yermiş bizde o bir hafta da işe çağırmayıp tatil yapabileceğini söylemiştik. Fakat biz bu 1 haftanın bedelini ilgili firmaya fatura etmiş ve bedelini almıştık. (Bu arada belirteyim ki bu arkadaş ile imzaladığımız bir iş akti yok.)
Sorum şu; arkadaşımız işten istifa ederek ayrılırken benim ödemem gereken tazminatlar nelerdir.? İş kanununun 17 maddesinde 6 ay-1,5 yıl arası çalışanın bildirim süresinin dört hafta olduğu ve daha erken ayrılmalarda ilgili süre ücreti kadar tazminat ödemek zorunluluğundan bahsediliyor. 53. madde izin süresinin 14 gün olduğunu 59. madde de işçi her ne sebeple ayrılırsa ayrılsın izin ücretini alması gerektiğini söylüyor. Bu durumda ben ne yapmalıyım. Arkadaşa çıkışında 2 haftalık izin ücretini ödeyip bir haftalık eksik bildiriminin ücretini keserek yani toplam 1 hafta izin ücreti ödeyip 31.05.2005 tarihi itibarıyle çıkışını mı vermeliyim. Yoksa 1 haftayıda çalıştığı süredeki izinine mi saymalıyım veya 2 haftalık iznini verip olayı kapatmalımıyım.
Biraz uzun oldu ama konu hakkında tam bir fikriniz olsun diye böyle ayrıntılı yazdım. Cevap verirseniz çok sevinirim.
NOT:Hukukçu arkadaşlardan gelen yoğun eleştiriler nedeniyle kırmızı ile yazılı yerler sonradan eklenmiştir. İlgili kiralama işi kişinin kendisinin değil mesai saatleri dahilindeki hizmetinin kiralanmasıdır.)