Maaşın düşürülmesi,kıdem ve ihbar tazminatı hakkında
Herkese iyi günler,
Çalıştığım işyerinde (kriz sebebiyle) 3 arkadaşım işten çıkarıldı , kalanlara da (2 kişi) birsüre için dönüşümlü bir programla çalışmamız rica edildi,yani bana çalışma zamanımı azaltarak ve maaşı da yarıya düşürerek çalışmayı kabul edip etmeyeceğim soruldu(tabi ssk ya prim tam ödenerek)Kanunlara uygun olmadığını düşünerek alternatiflerimi sordum.Kabul etmezsem tazminatımı da verebileceklerini belirttiler.(çok istekli görünmeden)Düşüneceğimi söyleyip zaman istedim.
Bu durumda benim için ihbar tazminatı hakkı da doğmuş mu oluyor?(4.5 yıldır çalışıyorum)Kıdem ve ihbar tazminatım kaç maaş olacaktır?
Maaşımız asgari ücret olarak gösteriliyor ve bu konularda anlaşmazlık yaşanırsa yasal olarak hakettiğimin çok altında bir para alacağım.Tatsızlık çıkmasını da istemiyorum.Bu aşamada alabileceğim kanuni bir önlem var mıdır?(elimde gerçek maaşımız ile ilgili belge yok)
Henüz cevabımı vermedim,bu aşamada bilgi verirseniz sevinirim..
Re: Maaşın düşürülmesi,kıdem ve ihbar tazminatı hakkında..
İhbar sürelerine uyarak sizi işten çıkarırlarsa ihbar tazminatı alamazsınız..Gerçek ücretinizi ya da sizin konumuzdaki bir işçinin bu kadar düşük bir ücretle çalışmayacağını ispatlar iseniz kıdem tazminatınız bu ücret üzerinden hesap edilir.
Re: Maaşın düşürülmesi,kıdem ve ihbar tazminatı hakkında
Öncelikle, genel ekonomik kriz nedeniyle veya zorlayıcı nedenlerle işveren tek taraflı olarak hiçbir şekilde çalışanlarını ücretsiz izne ve çalışanlarının ücretlerinde indirime gidemez. Ücretler İş Kanunun 62. maddesiyle koruma altına alınmıştır.
4857 sayılı Kanunun 62. maddesi;
ÜCRETTEN İNDİRİM YAPILAMAYACAK HALLER
Madde 62- Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.
İşveren çalışma sürelerinde azaltmaya ve bu doğrultuda işçilerinin ücretinde indirime gitmek istediğinde durumu çalışana yazılı olarak bildirip, işçinin yazılı olurunu almak kaydıyla, yani iki tarafın oluru ile böyle bir uygulamaya gidebilir....
İşçi bu ücret indirimini kabul etmemezi durumunda, işverenin iradesiyle kendine tek taraflı uygulanmakta olan ücret indirimini gerekçe göstererek, İş kanunun 24/2'ye göre iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip, kıdem tazminatını alarak işi bırakabilir.
çok teşekkürler sayın Ulaş Değirmenci ve sayın Dursunsir ..
Bu şekilde zorla çalıştırılamayacağımı biliyorum zaten , tazminatımı alıp çıkmak istediğimi söyleyeceğimde , muhtemelen yeterli para olmadığı ileri sürülerek ödemeler aksatılacak ,tatsız bir hal alacak diye endişeleniyorum..Ona hazırlıklı olarak şuan yapabileceğim bişey var mı diye öğrenmek istemiştim.Ama herşey elden halledildiği için imzalı evrak vs elde edebilmem de çok zor..Maaşlar da elden ödeniyor..
9 senelik bir mimarın mahkemede asgari ücretten çalışmayacağı aşikar ama nasıl ispat edilebilir ki? :mahcup:
Alıntı:
mimarch rumuzlu üyeden alıntı
9 senelik bir mimarın mahkemede asgari ücretten çalışmayacağı aşikar ama nasıl ispat edilebilir ki? :mahcup:
Meslek odanızdan bu kıdemdeki bir mimarın piyasada hangi ücretle çalıştığının sorulmasını isteyebilirsiniz.
Evet doğru , mecbur kalırsam bunu deneyebilirim..Tekrar teşekkürler..
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
İhbar sürelerine uyarak sizi işten çıkarırlarsa ihbar tazminatı alamazsınız..Gerçek ücretinizi ya da sizin konumuzdaki bir işçinin bu kadar düşük bir ücretle çalışmayacağını ispatlar iseniz kıdem tazminatınız bu ücret üzerinden hesap edilir.
İşverenimle görüştüm, maaşımın düşürülerek yarı zamanlı bi çalışmanın benim için uygun olmadığını, bu durumda tazminatımın verilerek işten çıkarılmamın benim için daha uygun olduğunu belirttim.8 hafta bekleyeceklerini sanmıyorum , bugün veya yarın ilişiğim kesilecek..Bu durumda her iki tazminatı da hak etmiş oluyorum değil mi?
Kıdem tazminatı konusunda tereddütüm yok ama , ihbar tazminatı açısından bir sorun var mıdır?
Ya 8 hafta önceden haber verecekler,çalışmaya devamedeceksiniz,ya da hemen feshedecekler,kıdem+ihbar tazminatınızı ödeyecekler.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ya 8 hafta önceden haber verecekler,çalışmaya devamedeceksiniz,ya da hemen feshedecekler,kıdem+ihbar tazminatınızı ödeyecekler.
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim Erdoğan Bey..
1.12.2008 tarihinde işverenimle görüşmemizin ardından, ertesi gün muhasebecimizden ayrı ayrı adımıza düzenlenmiş işsizlik parası için evraklar, kıdem ve ihbar tazminatlarımın açıklamasının olduğu bir evrak ve hiç bir alacağım kalmadığına dair ibraname (30.11.2008 tarihli) geldi.İbranamede alacağım para kısmı boş bırakılmış (biz mütabık kaldığımız rakamı yazacakmışız) ve tabi en altına alacağım olmadığına dair elle yazı yazmam da istendi.Henüz patronlarımızla ödenecek paranın konuşulmadığını söyleyip hiçbirini imzalamadım.
Bugün tekrar işe gittim ve çıkarılan başka bir iş arkadaşımdan tazminatımızın asgari ücret üzerinden ödeneceğini öğrendim (üstelik bayramdan sonraki belirsiz bir tarihte)Ama bana yine bir açıklama yapılmadı,evrakları da hala imzalamadık.
Telefonla görüşerek, normal maaşıma göre tazminatın verilmesini rica ettim,cevap verilmesini bekliyorum.
Yardımcı olursanız öğrenmek istediğim , bu kağıtlar ile ilgili zaman aşımı vs durum var mı..yani yasal olarak bana bildirildi(mi?) ,3-5 gün geçti , herşeyi kabul ettim haline gelir mi ?
Yarın yinede işe gitmelimiyim?Hala çıkışımızın verilip verilmediğini anlayamadık.. Gitmediğim için ters bir durum oluşmasını istemiyorum.Diğer arkadaşlarım gitmeyecek.