Apartmandaki dairelerin mülkiyet sorunu
Ruhsat, yapı kullanım izin belgesi, proje ve tapu 4 katlı toplam (her kat 3 daire olmak üzere) 12 daire olarak yapılmış apartman dairesi.
Bina bittikten yıllar sonra çatıya 2 adet daha daire yapılmış. Daha sonrada tapuda, 5.kat ibaresi kullanılmış ve 13. ve 14. daire bağımsız bölüm olarak işlenmiş. En üst kat yani 5.kat'a ait proje, yapı kullanım, ruhsat vs.. hiçbir şey yok.(Apartmanın bulunduğu yer 4 kat müsadeli etraftaki binalarda zaten hep 4 katlı)
Hiçbir apartman sakini çatıya çıkamıyor çünkü, çatıya çıkış yok. Daha doğrusu çatıya çıkış 13. ve 14. dairenin evlerinin girişi olmuş. Bu daire sakinleri de tapunun kople üstkatı yani 5.katı kapsadığını ve kendi mülkleri olduğunu söylüyor. 13. ve 14. daire sakinleri kendi güneş enerjilerini ve çanaklarını koyabiliyorlar ama diğer daire sakinleri izin vermedikleri için koyamıyor.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yazılı olarak verdiği cevapta mülkiyet sorunu diyor ve bu konuda herhangibir yaptırımlarının olmadığını söylüyorlar.
Bende buna Haksız Tapu, Kaçak Yapı, Ortak Kullanım Alanlarının Gasp Edilmesi, Kat Mülkiyeti Hukukuna aykırılık diyorum ve emsal teşkil ettiğini düşünüyorum. Bu konuyla ilgili nasıl bir yol izlenmeli teşekkürler..
Re: Apartmandaki dairelerin mülkiyet sorunu
Merhaba,
Kal mÜlkiyeti Kanununa göre dava açıp esas projeye uygun hale getirmeyi talep edebilirsiniz. Daha önce binanın esas projesini ve diğer dökümanı tapudan belediyeden elde edin ve binanın gerçek varlığını anlayın. sapmaları doğru tesbit edin. Sağlam dökümanlar ve argümanlarla mahkemeye gidin.
Saygılar
adde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça,anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.
projeye aykırı değişiklık ve ilave yapamaz.yapmış ise kat malıklerinin onayını almak zorunda ,eski haline getirebilirsiniz.avukatla beraber hareket ediniz.
tapuya kaydı yeterli değildir esas olan ilk projedir.tadilat projesini vermiş olduğunu farzedelim .binanın iskanı varsa yönetim planı ve kat mülkiyeti de vardır.
tapunun bunu kabul etmesi için kat malıklerinin rızasını araması gerekir.velevki müteahhite yetki veren bir vekaletname vermemiş olun.şu da olabilir.müteahhit daireleri tek tek belli bir period da sttı bu sırada kendisne ait birkaç daire varken diğerlerinin rızasını aldı .böyle olabilirmi ?kat mülkiyeti kütüğümde acaba eklenti olarak göstermiş olabilir mi ?yönetim planında bunu göstermiş olmalı vede sicile kayıtlı olmalı.bunu araştırın .
tabiki ,avukata başvurmakta büyük fayda var işleriniz kolaylaşacak ve
hızla neticeye gideceksiniz.yönetim planını tapudan elde edebilirsiniz.
Değerli arkadaşlar öncelikle yazdığınız cevaplardan dolayı herkese teşekkür ediyorum.
13. ve 14. dairelerin tapuları olduğundan öncelikle tapu idaresine bir dilekçe ile 5.kat irtifakının ve 13,14 nolu dairelerin tapularının neye göre verildiğini bilgi edinme hakkımı kullanarak öğrenim diyorum.
Bildiğim kadarıyla bu gibi durumda başvuranın tüm apartman sakinlerinin muvafakatarını almış, projeye ekletmiş, yapı kullanımını almış olması gerekir aksi takdirde bunlar yokken verilmiş bir tapu ise mahkemede işimiz çok kolay olur diye düşünüyorum.
Apartmanın dosyasında 5. kata ait yapı kullanım izin belgesi yada proje eklenti olarak bile yok.Herşey 4 kata göre var. Sadece tapu var yani dosyaya bakan biri tapu hariç 5.katın varlığından bahsedemez.