Rakip Firmada çalışma yasağı
Merhaba, yeni girmiş olduğum iş yerinde işe başlama günümde bana bir sözleşme imzalattılar buna göre;
Rakip firmada 1 sene çalışamam ve aynı iş kolunda faliet gösteren bir firma açamam. Aksi takdirde yıllık maaşımın 3 katı kadar tazminat ödemeyi kabul ediyorum.
Bu sözleşme maddesi geçerlimidir? pek çok yerde faklı yorumlar yapılmakta.
arge de çalıştığım için bu madde oldukça matıklı geliyor ama bu madde bennim elimi kolumu da bağlamakta yani ben işten ayrılmaya kalksam yada çıkarılsam 1 sene boyunca işsiz kalıcam çünkü bu yaştan sonra farklı sektörde kimse beni işe almaz.
Bu konu hakkındaki görüşleriniz benim için çok önemli.
Şimdiden teşekkürler
Re: Rakip Firmada çalışma yasağı
Maddeyi aynen aktarma olanağınız var mı?
bu kendinden korkan işverenlerin uyguladığı yöntem, işine gelince kendilerini sağlama alırlar,
bence iş kanuna uygun değil sözleşmenin bağlayıcı yanı olmaz
Rekabet yasağının kararlaştırılabileceğine dair Borçlar Kanunu'nda hüküm bulunmaktadır,ancak böyle bir yasağın geçerli olabilmesi sıkı koşul ve şartlara bağlanmıştır.
Selamlar cevaplarınız için teşekkürler..
Madde yi ne yazık ki aynen yazamıyorum çünkü işe başlama anım o kadar hızlı gerçekleştiki sözleşmenin kopyasını almak aklıma bile gelmedi.( bu aldığım iyi bir ders oldu)
Benim şu anki durumum ise şu bir rakip firmadan teklif aldım.
Pozisyon olarak bu iş yerimden oldukça farklı bir pozisyonda işe başlamam yonunde. aslen şu anki firmamdan hiç bir bilginin çıkma ihitmalinin olmadığı bir pozisyon. Ama bunun ispatı da zor.
Yeni firmaya bu konudan bahsettiğimde de bir çok şirkettleri olduğu ve beni başka bir şirkeette gösterebilecelerini söylediler. Bu konuyu pek önemsemediler.
Vahim olan durum ise eğer şu anki firmamdan şimdi çıkmaz isem ilerde farklı bir sektöre yada pozisyona geçme ihtimalim oldukça azalıcak.
Bu sözleşme olmasaydı belkide bu firmadan çıkmayı hiç düşünmicektim.
Yani bu sözleşme benim üzerimde ters bir etki yapıyor gibi.
Yardımlarınız için teşekkürler.