Yetim aylığı ve isteğe bağlı SSK birarada
Merhaba...kızkardeşim 2008 5.aydan itibaren ssk lı işinden ayrılıp isteğe bağlı ssk ya geçti ve aynı anda ölen bağkur emeklisi babamdan yetım aylığı almaya başladı.sorum:
1)sgk ya saglık primi ödemesi mecbur mu,babamın üzerinden yararlanamaz mı?
2)bugün prim olarak 205 ytl görünüyordu ödedi,evdede sipariş olarak örgü ve dikişle meşgul oluyor,bu durumda nasıl bir yol izlemesi nereye başvurması gerek?bir yazıda evde elişleri yapanlar 104 ytl ödeyecek yazıyordu şu an nereye müracaat etmeli ve geçerli mi?
3)kızkardeşim 15.10.1964 doğumlu,ssk işe girişi 1.12.1999 3080 günle 2008 5. ay
da isteğe bağlıya geçti,en uygun nerden nasıl emekli olur?
yardımcı olursanız ınanın cok dua alırsınız bir yerden tam bir açıklama bulamadım bu konuda..saygılarımla..
Re: yetim aylığı ve isteğe bağlı ssk birarada
1-İsteğe bağlı sigortaya devam edecekse, GSS (GEenl Sağlık Sigortası) primi ödemek zorundadır. Eğer isteğe bağlı sigorataya devam etmez ve sigortalığını gerektiren bir işte çalışmazsa, babanızdan dolayı aldığı aylık nedeniyle sağlık yardımından faydalanır.
2-İsteğe bağlı sigortaya devam edecek olsursa, 1, cevap, 2. sorunuzun da cevabı olur.
3-En uygun olarak emekli olabileceği yer, 580 gün daha isteğe bağlı veya zorunlu sigortaya tabi olarak prim ödedikten sonra, prim ödemeye ara verip, 58 yaşını doldurmayı beklemesi olur.
çok tşk ederim bilgilerinize saygılar..
peki birşey sorsam,bu kızkardeşim kendi evini 250 ytl ye kiraya verdive ailesine yakın olmak için yine 250 ytl kirayla ev tuttu yani kira geliri yok sadece babadan 125 ytl yetim aylığı geliri var denirse okuduğuma göre yeni yasanın 60.maddesine göre geliri düşük olanın sağlık primini devlet ödeyecek diyor bunun için nasıl bir yol izlenmeli ne yapmalı?saygılarımla...