Yabancı Uyruklu Eşe Sağlık Güvencesi Yok mu?
Ben Öğretim Görevlisiyim.Eşim Alman vatandaşı(eski türk vatandaşı ve mavi kartı da var).Türkiyede ikamet ediyoruz. Eşim şu anda resmi olarak alman vatandaşı olduğu için üniversite benim güvencemden eşimin yararlanamayacağını söyledi.Ne yaptıysam da eşim için sağlık karnesi alamadım.:kızgın:
Gerçekten böyle birşey olabilir mi? Bunun kanuni dayanağı nedir? Ben aradım boyle bir kural bulamadım. Bu benim ve eşimin hakkı ise şu an da ne yapmam gerekiyor?
Re: Yabancı uyruklu eşe Sağlık Güvencesi yok mu?
“10) Bakmakla yükümlü olduğu kişi: Bu Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinin dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;
a) Eşini,
--------------------------------------------------------------------------
Yukarıdaki metin 5754 sayılı SSGSS Kanununda değişiklik yapan Kanundan alınmıştır.Burada TÜRK VATANDAŞI EŞİNİ demiyor.O halde?..
Ben olsam İTM ile yazılı müracaat eder,red işlemi alyhine idare mahkemesinde dava açardım.
Bazen, yetki sahiplerinin kendilerini padişah yerine koymaları,rastlanmayan bir durum değil.
İyi günler...
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Burada sizin verdiğiniz bilgileri daha önce birçok kez yetkililere aynen soylememe rağmen ben her ne dersem diyeyim adamlar ezberlemiş gibi yabancı uyruklu olduğu için veremiyoruz deyip duruyorlar.:kızgın:
Söylediğiniz gibi bunun sonu mahkemede bitecek.Şimdi biraz delil toplayayım...;)
sgk sitesini tıklıyorsunuz.Ortada 5510 SSGSS kanunuhakkında diyor,tıklıyorsunuz.Gelen sayfada,solda genelgeler var,tıklayıp;gelen sayfada 2008/86 nolu genelgeyi inceleyiniz.Orada bırakın Bir Türkle evli olan ve Türkiye'de ikâmet eden birini,yabancı olduğu halde ikameti burada olan,yurdışı SGS si olmayan ve iki yıldır bulunan kişinin bile SİGORTALI sayıldığını görürsünüz.DELİL:1 Demem o ki; oradaki genelge ve tebliğleri inceleyiniz.
İyi günler...
Eğer, 657 statüsünde çalışılıyorsa, 5510 değil, Devlet Memurları Tedavi Yardım....Yönetmeliği hükümlerinin incelenmesi gerekir.
Tedavi Yardımı yönetmeliği 657 nin 209.maddesine dayanılarak çıkarılmıştır.5510 s.Kanunun 106/7 maddesiyle de 657 nin 209 u yürülükten kalkmıştır.Dolayısıyle 209 ve buna bağlı Tedavi Yardımı Yönetmeliği yoktur.
Bence herkes 5510 şartlarına bağlanmıştır.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıdaki metin 5754 sayılı SSGSS Kanununda değişiklik yapan Kanundan alınmıştır.Burada TÜRK VATANDAŞI EŞİNİ demiyor.O halde?..
Ben olsam İTM ile yazılı müracaat eder,red işlemi alyhine idare mahkemesinde dava açardım.
verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu konulara biraz uzak olduğum için biraz daha ayrıntılı anlatabilir misin?
Yani İTM ne demek? Yazılı dilekçeme gelecek yazılı red kararını kullanarak mı dava açacağım? Bu davayı açabileceğim en uygun mahkeme idare mahkemesi mi?
Sn: sakar,
5510 sayılı kanuna bakarken, hiç değilse, aynı kanunun 5797 - 31.07.2008 m.11/3) ile değişik Geçici 12. maddesini de okuyup, öyle görüş belirtseydiniz.