Kira gelir vergisi,faiz stopajı
Merhabalar,
2 tane evim var.Birinde kendim oturuyorum diğerinde kiracım var.Kira geliri elde ediyorum.Mart ayında beyanname vereceğim.
Aynı zamanda bankada param var,faiz geliri de elde ediyorum.
Elde ettiğim faiz gelirinden bankalar stopaj keserek vergi dairesine yatırıyorlar.Yıl sonunda bankalar istendiğinde bu belgeleri veriyorlarmış.
Şimdi sorum şu;
Elde ettiğim faiz gelirinden kesilip ödenen stopajı mart ayında bildirip ödeyeceğim kira gelirinden mahsublaşabilekmiyim.
Param faizde değilde bir iş yeri almış olsaydım iş yerini tutan kiracım adıma vergi dairesine stopaj ödeyecekti ve ben bu stopajı normal konutumdan elde ettiğim kira gelirinden düşecektim.Burda da elde edilen bir gelir ve stopaj ödemesi var,bankadanda elde edilen bir gelir ve kaynağında kesilerek vergi dairesine yatırılan bir stopaj var.
Bu durum hakkında bilgi verecek herkese teşekkür ederim...
Re: Kira gelir vergisi,faiz stopajı
Faiz gelirinizi beyannameye dahil edemeyeceğiniz için onun üzerinden kesilen vergileri de Gayrı menkul sermaye iradından yani kira gelirinizden indiremezsiniz. Ne kadar kira geliriiniz olduğunu öğrenebilirsem ne kadar ödeyebeileceğinizi de söyleyebilirim. Genelde kira vergisi çok tutmaz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Faiz gelirinizi beyannameye dahil edemeyeceğiniz için onun üzerinden kesilen vergileri de Gayrı menkul sermaye iradından yani kira gelirinizden indiremezsiniz. Ne kadar kira geliriiniz olduğunu öğrenebilirsem ne kadar ödeyebeileceğinizi de söyleyebilirim. Genelde kira vergisi çok tutmaz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
İlginiz için teşekkür ederim.1650 ytl kira geliri elde etmekteyim.Ne kadar ödeyeceğimi ve nasıl hesaplandığını yazabilirseniz teşekkür ederim.
Senelik gelirinize göre vergi belirlenir.
Aşağıdaki rehberden yararlanabilirsiniz. Bu sene muafiyet oranları artacak 2200 YTL'den 2400 YTL'ye çıkacak.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beya...i/kira2006.pdf
Evinizin 12 ay boyunca kirada olduğunu hiç boş durmadığını varsayarsak
1650 YTL *12=19.800 YTL yıllık kira geliriniz olur.
Bu gelir hisseli değil yani tapu sadece sizin üstrünüze ise yıllık 2400 YTL istisna vergi dışı tutulan bir kısmı vardır. Yani vergiye tabi gelirinizi 19.800-2400=17.400 YTL olacaktır.
Brüt geliriniz olan 17.400 den bu geliri elde etmek için yaptığınız masrtafları düşme yetkiniz vardır. Burada iki temel yontem var belgelendirme veya götürü gider.. Eğer faturalarla ispatlayabileceğiniz giderleriniz varsa toplamı yoksa gelirin %25 i gider olarak kabul edilir. Biz faturalı gideriniz olmadığını varsayalım.
17.400 *%25=4350
17.400-4350=13.050
VErgi hesabınız 13.050 YTL üzerinden yapılacaktır. Her sene vergi tarifesinin dilimleri değiştirilir. 2008 yılı için 7800 YTL ye kadar %15 =2730
13.050-7.800=5.250*%20=1.050
Toplam vergi ilk gelir dilimi için 2730+1050=3780 YTL vergi ödeyeceksiniz. İki taksitte ödeme hakkına sahipsiniz. İsterseniz bu rakamın yarısını martta yarısını temmuzda ödeyebilirisiniz.
Alıntı:
fdemir rumuzlu üyeden alıntı
Param faizde değilde bir iş yeri almış olsaydım iş yerini tutan kiracım adıma vergi dairesine stopaj ödeyecekti ve ben bu stopajı normal konutumdan elde ettiğim kira gelirinden düşecektim.
Her zaman düşmeyebilir, üzerine ödeme yapmanız da gerekebilir.
Dükkan kira geliriniz 19000 YTL'nin (veya o senenin muafiyet değerinin) üzerindeyse ek vergi ödersiniz.
2008 yılı içerisinde eğitime 1800 ytl.makbuzlu bağışım var.Bunu ödeyeceğim kira gelir vergisinden düşebilecekmiyim.Teşekkürler...
Hayır düşemezsiniz. Kira gelirinizden sadece kira gelirini elde etmek için yaptığınız belgeli giderleri düşebilirsiniz.
Alıntı:
fdemir rumuzlu üyeden alıntı
2008 yılı içerisinde eğitime 1800 ytl.makbuzlu bağışım var.Bunu ödeyeceğim kira gelir vergisinden düşebilecekmiyim.Teşekkürler...
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Hayır düşemezsiniz. Kira gelirinizden sadece kira gelirini elde etmek için yaptığınız belgeli giderleri düşebilirsiniz.
Ezbere söylemeyelim. Kılavuza bakalım: http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beya...i/kira2006.pdf
Bağışın nereye yapıldığı önem kazanır. Kılavuzda tanımlanan yerlerden biriyse düşülebilir.