Osmanlı şöhretinin soyada tescili
Tapu sicile soyadı kanunundan önceki şöhreti yazılan dedemin soyadını tesçil etmek için mahkeme nüfus müdürlüğüne yazı göndermiş. Ama nüfus müdürlüğü hane numarasını bilmediğinden böyle bir kişiye rastlanmadı diye mahkemeye yazı göndermiş. Ancak ben nüfus müdürlüğüne normal dilekçe yazıp cevabında aile şöhretinin ... oğlu olduğuna dair bir belgeyi Osmanlı nufus kütüğünden buldurup aldım.
Şimdi bu delili asliye hukuk mahkemesine duruşmadan önce verebilirmiyim? Yoksa hakim bu delili tekrar kendisimi isteyecek?
Re: Osmanlı şöhretinin soyada tescili
Gerçekten bu işler avukatsız olmuyor. Avukata danıştım. Dediği yollardan gitttim. Mahkemeye ilgili evrakları verdim. Dava sonuçlandı.
En önemlisi burdan ön bilgi almaktı. Bu gibi olayların çözülebileceğini pek kestiremediğimden bu site bana yol gösterdi. O yol olmazsa bu davayı açmaz ve 70 yıllık dava bir 70 yıl daha uzardı. .
Bu arada eski Osmanlı sicillerine baş vurduk. Nüfus müdürlüğündeki arşivler her nekadar saklansada eskimiş. Bir çok yerleri yırtılmış. Sanırım tüm Türkiye'de böyledir. Osmanlıca bildiğimden hazır açılmış eski kütüklerden eski soyumuzada baktım. Çoğumuz 100 yıl öncesini bilmez.
Siteniz aracılığı ile bir önerim olacak. Eski kitapları kültür bakanlığı dijital ortama aldı. Ordan istediğin kitabı cd ortamında alabiliyorsun. Tabii az bir ücret karşiliği.
Tapu sicil ve Nüfus sicil defterlerininde böyle dijital ortama alınması mutlak şarttır. İkide birde defterler açılıp yırtılmaktan kurtarılır. 90 yıl önceki arşivler yok olmak üzere.
Siteye ve emeği geçenlere teşekkürler