Hakkın kötüye kullanılması/Çelişik davranış
Ben hukuk öğrencisiyim; Problem dayımla ilgili bana danıştı ben de size danışayım dedim.
Dayımın patronu işçilerin cuma namazına gitmek istemeleri üzerine çay molalarından kısarak cuma namazına gidebilecekleri iznini vermiş. Bir süre işçiler bu şekilde cuma namazına gittikten sonra iş veren verdiği sözü tutmayıp işçilerin cumaya gittikleri süreyi maaşlarından kesmiş. Yaklaşık 700 ytl civarı bir kesinti olmuş.
Ayrıca aynı iş veren işçileri hakkı olmadığı halde mesai saati dışında (haftasonu da) çalıştırmış. Şahitler de mevcut.
1) İşveren sözünü tutmayıp 700 ytllik kesinti yapabilir mi?
2) İşçiler ne tür bir dava açmalılar ki fazladan çalıştıkları sürenin ücretini işverenden alabilsinler ?
Re: Hakkın kötüye kullanılması/Çelişik davranış
İşçilere cuma namazı için verilen izin "ücretli izin" ise işverenin yaptığı kesinti yasal değil, "ücretsiz izin" şeklinde ise yasaldır. İşçiler işverenle yaptıkları anlaşmada bunun ücretli izin olduğunu iddia ediyorlarsa ve açacakları davada bunun ücretli izin olduğunu kanıtlayabileceklerse bir alacak davası (ücret farkı alacağı) açabilirler. Bunu her işçi ayrı ayrı açmalıdır.
Hafta tatilinde çalıştırılan işçi de bunun karşılığı için alacak davası açma hakkına sahiptir.