Askerlik erteletmek için yurtdışında kalma süresi nedir?
Selam,
Alttaki metin askerlik şubesi sayfasından alınmıştır.
Erteleme döneminde altı aylık/bir yıllık ertelemeye tâbi ülkelerde bulunanlardan erteleme süresinin toplam olarak yarısından fazlasını, diğer ülkelerde ise bir takvim yılının (1 ocak-31 aralık tarihleri arası) toplam olarak yarısından fazlasını fiilen yabancı ülkede geçirmediği anlaşılanların, ertelemeleri iptal edilir.
Benim tanıdığım bazı arkadaşlar askerliği tecil ettirdi fakat üsttede belirtildiği gibi yarısından 1 gün fazla kalmadı o ülkede.
Amaç askerliği tecil ettirmek bedelli hakkı kazanmak olmadığı zamanlarda da bu üstte belirtilen durum geçerli mi?
Bu şekilde bir olay yaşayan oldu mu?
Re: Askerlik erteletmek için yurtdışında kalma süresi nedir?
Sn Smartest,
Almanya'da yasiyorum ve askerligimi tecil ettirmek icin konsolosluk benden sadece calistigima dair belge istedi. (Ilk kez bu sene tecil ettirdim.) Her sene konsolosluga giderek tecil ettirmem gerekiyor, bunun icin ise sadece calisma belgesi ya da Arbeitsamt'a kayitli göründügüme dair belgeyle yapabilecegimi soylediler. Bu durumda ya Almanyada oturma izni olan birisi olmak gerekiyor ya da senede bir kez Almanyaya gelip bir yerde calistigimi gösterir belgeyle konsolosluga basvurmam gerekiyor. Burdan yola cikarak senede bir kez yurtdisindan tecil edip Türkiyeye dönseniz olur gibi düsünülebilir ancak burada calisma izni alabilmek icin bazi sartlar var, bunlari yerine getirmeniz gerekir. Örnegin sizden 6 ay 1 gün Almanyada kalmaniz ya da benzeri baska bir sart istenebilir. Isterseniz konsolosluktan bilgi alabilirsiniz. Düsseldorf konsoloslugu bu konuyla ilgili telefonla bilgi veriyor. (Almanya saati ile 15-17 arasi)
Aynı sorunu bende Bulgaristan'da yaşıyorum. 6 ay 1 gün yurtdışında çalışıyor olarka gözükmüyorsan ertelemen iptal ediliyor ve tekrar o hakka erteleme hakkını yitiriliyormuş.
Bu ne kadar doğru ? Tekrar erteleme yapmak için neler yapmak gerekli ?
arkadaşlar yurt dışında çalışma izni bulunmayan, fakat türkiyedeki bir şirket vasıtasıyla orada çalışan kişi de bu tecil işlemini yurt dışından yapabilirmi?
mrblar..Ben azerbaycanda 2 yıldır bir tv kanalında çalışamaktaydım.her 6 ayda bir askerlik ertelemesi için konsolosluğa gidip belge veriyorum.toplamda bu hakkı elde edebilmek için 3 yıl iş günü o ülkede olmasnız ŞART.her o ülkeden çıkışınız bu 3 yıla ekleniyor.mesela 1 aylığına türkiyeye gittiyseniz bu 3 yıl süresince süreniz 3 yıl 1 ay oluyor.(1 ay çıkış yaptığınızı nasıl anlıyorlar tabiki pasaportunuzdan :) ) 6 aylık mevzuda şudur.o ülkeden 6 ay uzaklaşamassınız eğer uzaklaşırsanız.erteleme süreniz yanar.tr ye dönmek zrunda kalırsınız.tr ye döndüğünüz vakit ise size askerlik şubeniz extra 1 yıl daha süre veriyor.ertelemenizin yanmasına ramen.(tabi yaşta önemli) ama bu 1 yılın sonunda kaçarınız yok her türlü alıyorlar...bunlar tecrübeyle sabitlenmiştir...hayırlı günler...
evet 2. tecilinizi yaptırırken sizden pasaport giriş çıkışlarını isteycekler , ve bakacaklar 1 sene içerisinde 6 ay dan fazla tr de geçirmişseniz 2. tecili vermiyor bu kadar basit
Benimde bi sorum olacak,
Katarda sahibi oldugumuz şirkete yönetici olarak 13 haziranda gidecegim, ögrendigim kadarıylada oturma izni almam yaklasık 1 hafta suruyor. Boyle olunca benım Turkiye'ye giriş iznim 2009 senesi için max 10 gün olur, burda bu sorun yok.
benım sorum eğer katarda oturma iznini aldıktan sonra turkiye dısında başka bi ulkeye turistik vizeyle gidersem yine bu 6 ay yurt dısında kalma zorunlulugumu etkilermi?
Cevap: Askerlik erteletmek için yurtdışında kalma süresi nedir?
Merhaba Herkese Selamlar
Ben yaklaşık birbuçuk sene yurt dışında çalıştım ve bu süre zarfında konsolosluğa gerekli belgelerle müracaat ederek askerliğimi ertelettim ve bu sene 22 Ocak 2009 itibari ile yurda giriş yaptım 1 Temmuz 2009 tarihinde terar çıktım 28 Temmuz 2009 tarihinde tekrar krizz nedeniye dönüş yaptım. Böylelikle bir takvim yılı içersinde 6 aydan fazla tr de geçirmiş oldum. Şimdi tekrardan iş teklifi aldım ve gitmem gerekiyor. Acaba artık ertelemem yapılmazmı yoksa sil baştan tekrar 3 yılı doldurmam mümkünmüdür. Kısacası bedelli Hakkım ölmüşmüdür.
Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.