İyi niyetli düşünmenin sonu
18.10.2007 tarihinde bir yıllık sözleşme yaparak evimi kiraya verdim.Kira bedeli 250ytl. 18.10.2008 tarihinde kira sözleşme zamanı bitti.Kiracım Mart 2008den buyana kirasını ödemiyor.Kira müddeti dolduğu halde halen evden çıkmadı.Bende çoluğu çocuğu zor duruma düşmesin diye herhangi bir kanuni işleme başvurmadım.Sözlü olarak ikaz etmeme rağmen halen evimi boşaltmıyor.Ben Ankara da ikamet ediyorum evim ise İzmir'de.Ben sözlü olarak alacaklarımdan da vazgeçtiğimi tek isteğimin evimi boşaltması olduğunu söylememe rağmen halen evimi boşaltmıyor sürekli bahaneler uyduruyor.Bu aşamadan sonra kanuni olarak neler yapabilirim.Elimde sadece süresi dolmuş kira sözleşmesi (noterden değil) ve kiracının imzası fakat tarih hanesi boş olan Tahliye Taahhütnamesi var.Lütfen bana yol gösteriniz.Teşekkürler.
Re: İyi niyetli düşünmenin sonu
Alıntı:
goldenhammer rumuzlu üyeden alıntı
18.10.2007 tarihinde bir yıllık sözleşme yaparak evimi kiraya verdim.Kira bedeli 250ytl. 18.10.2008 tarihinde kira sözleşme zamanı bitti.Kiracım Mart 2008den buyana kirasını ödemiyor.Kira müddeti dolduğu halde halen evden çıkmadı.Bende çoluğu çocuğu zor duruma düşmesin diye herhangi bir kanuni işleme başvurmadım.Sözlü olarak ikaz etmeme rağmen halen evimi boşaltmıyor.Ben Ankara da ikamet ediyorum evim ise İzmir'de.Ben sözlü olarak alacaklarımdan da vazgeçtiğimi tek isteğimin evimi boşaltması olduğunu söylememe rağmen halen evimi boşaltmıyor sürekli bahaneler uyduruyor.Bu aşamadan sonra kanuni olarak neler yapabilirim.Elimde sadece süresi dolmuş kira sözleşmesi (noterden değil) ve kiracının imzası fakat tarih hanesi boş olan Tahliye Taahhütnamesi var.Lütfen bana yol gösteriniz.Teşekkürler.
Kiracıyı ev sahibinin tahliye edebileceği en önemli sebep kiranın ödenmemesidir.Sizin şartlarınız çoktan oluşmuş.Çok acil İzmir'de avukata vekalet vermenizi öneririm.Avukatınız icra ve tahliye istemini beraber açacaktır.30 günlük yasal süre sonunda ya paranızı ödeyecek ya da tahliye etmek zorunda kalacaktır.
ilginize teşekkür ederim.
Kira sözleşmesinin dolması tahliye nedeni değildir.
6570 sayılı kanunun 11. maddesine göre "kiracı kira süresi dolmadan en az 15 gün önce çıkacağını yazılı ihtarla mülk sahibine bildirmezse sözleşme kendiliğinden bir yıllığına aynı şartlarla yenilenir."
Tahliye nedenleri borçlar kanununda (temerrüt : yazılı ihtardan sonra 30 gün içinde borcun ödenmemesi) ve 6570 sayılı kanunun 7. maddesinde yazar.
6570 sayılı kanunun 7. maddesinin bir fıkrasında aynı kira dönemi içinde en az 30 gün arayla farklı kira alacakları için 2 farklı ihtarın kira dönemi sonunda tahliye nedeniolduğu da yazılıdır.
Dolayısıyla yapılması gereken kiracıya kira alacağınız için icra takibi yapmaktır. Kiracı tebligatı aldıktan sonra 30 gün içinde ödemezse tahliye davası açılabilir.