iyi günler
18 yaşını doldurmuş ama okumayan ve işte çalışmayan bir kız çocuğu yeni SGK na göre sağlık yardımından nasıl yararlanacak?
Printable View
iyi günler
18 yaşını doldurmuş ama okumayan ve işte çalışmayan bir kız çocuğu yeni SGK na göre sağlık yardımından nasıl yararlanacak?
01.10.2008 tarihinden önce 18 yaşını doldurmuş ve sSSK dan ağlık yardımı almaya devam ediyor idiyse, durumunda bir değişiklik, (işe girme, evlenme) oluncaya kadar sağlık yardımı almaya devam edecektir.
01.10.2008 tarihinden sonra 18 yaşını doldurmuş ve öğrenimine devam etmiyorsa, bu tarihten sonra babası veya annesi üzerinden sağlık yardımı alamayacaktır.
yani durumunda değişiklik olduğunda(bir işe girip çıkarsa ) bu sefer nereden sağlık yardımı alacak? bu süreçten sonra kanunda boşluk var gibi?
Genel Sağlık Sigortası primini yatırarak, kendi genel sağlık sigortalılığından ücretsiz sağlık hizmeti alacak...
SGK'ya genel sağlık sigortalısı olmak için başvuru yapılacak, Kurum başvuru sahibini aile içi gelir tespiti yaptırmak üzere Kaymakamlıklardaki yeşil kart merkezlerine gönderecek, yeşil kart merkezlerine gitmeyi ve gelir tespiti yaptırmayı kabul edilmemesi durumunda, asgari ücretin iki katının üzerinde gelir kabul edilip, 154 ytl genel sağlık sigortası primi ile genel sağlık sigortalılığı tescil edilecek..
Yeşil kart merkezine gitmeyi kabul edenlerin aile içi birey başına düşen gelirleri,
213 – 638 YTL arasında olanların ayda 25,55 YTL;
639 – 1278 YTL arasında olanların ayda 76,64 YTL;
279 YTL ve daha fazla olanların ise ayda 153,29 YTL;
şeklinde çıkan sonuca göre genel sağlık sigortalılığı tescil edilecek.
Yeni dönemde ücretsiz genel sağlık sigortası, yeşil kart sigortalılığı ve yalnızca genel sağlık sigortasından yararlanmak isteyenlerin prime esas kazanç beyan etme hakkı bulunmuyor...
sn dursunsir
öncelikle cevabınız için teşekkürler.bu tespit yapılırken aynı evi paylaşan kişi sayısı mı esas alınacak? biz 5 kardeşiz ve şu anda hep beraber oturuyoruz.bazılarımız okuyor bazımız çalışıyor.şu anda ablam okuyor.ben ise bir işte çalışıp ayrıldım.bu sayı belirlenirken yanı kişi başı gelir tespitinde nasıl bir yol izleniyor?açıklarsanız sevinirim.
peki bu kız çocuğu part time bir işte çalışıyorsa durum yine aynı mı?yani yine aynı aile içindeki kişilerin kişi başına düşen miktara göre prim hesaplanıp,kız çocuğu belirlenen primi yatırarak mı sağlık yardımndan yararlanacak?
Bu işler mi pek karışık yoksa; takip mi edemiyoruz acaba? Siteye üye olunca neredeyse her başlığa bir soru buldum desem yeridir.
Benimde iki kızım var. biri 22 diğeri 24 yaşında; üniversite mezunu ikisi de. Fakat şuan çalışmıyorlar. [Daha önceden çalışmışlıkları var.]
Ben çalıştığım sırada daha önceki senelerde, eşimin çalışmadığı dönemde, benim emekli sandığımdan bu iki kızım için sağlık hizmetlerinden faydalandık.
Yeni çıkan kanunla; kızlarım çalışmadığı ve evli olmadığı için gss'den faydalanabilmeleri için ne yapılmalı? Benim emekliliğimden faydalanabilirler mi yoksa Genel Sağlık sigortası primi mi ödeyeceğiz?