Eşlerin birbirine müdahalesi
Sevgili hukukçular ben aile birligi hukuken devam ederken eşlerin birbirlerinin harcamalarına tedbir koydurup koyduramayacagınıı merak ettim.Olayı kısaca anlatmam yerinde olacaktır babam 4 aydır başka bir kadınla birlikte eve hiç ugramadan yaşamaktadır yaptıgı kredikartı harcamaları vb borçların (senetlerin vs) bizi etkilememesi için alabilecegimiz bir önlem vardımıdır?
Ayrıca kendisinin iş mahkemesinde açılmış bulunan davadan da bir miktar tazminat alacagı var bunu alıp harcamasını engelleyebilir miyiz? şimdiden çok teşekkürler saygılarrr...
Re: Eşlerin birbirine müdahalesi
Alıntı:
hilal sadıkoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili hukukçular ben aile birligi hukuken devam ederken eşlerin birbirlerinin harcamalarına tedbir koydurup koyduramayacagınıı merak ettim.Olayı kısaca anlatmam yerinde olacaktır babam 4 aydır başka bir kadınla birlikte eve hiç ugramadan yaşamaktadır yaptıgı kredikartı harcamaları vb borçların (senetlerin vs) bizi etkilememesi için alabilecegimiz bir önlem vardımıdır?
Ayrıca kendisinin iş mahkemesinde açılmış bulunan davadan da bir miktar tazminat alacagı var bunu alıp harcamasını engelleyebilir miyiz? şimdiden çok teşekkürler saygılarrr...
MADDE 169.- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır.
MADDE 174.- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
2. Yoksulluk nafakası
MADDE 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
3. Tazminat ve nafakanın ödenme biçimi
MADDE 176.- Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.
Manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
umarım bilginin faydası olur.. geçmiş olsun ..
.
Re: Eşlerin birbirine müdahalesi
sevgili dardayım; cevabınız için çok teşekkürler ancak ben boşanma davası açılmadan alınabilecekbir tedbir olup olmadıgını merak etmekteyim tekrar çok sagolun...