Re: Bana bir hak doğar mı?
Alıntı:
mkirazoglu rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...Benim annem ve babam ben 6 aylık ıken ayrılmıslar...Mahkeme velayetımı anneme vermıs ve benım ıcınde nafaka ongormus...Ama babam bu nafakaların hıcbırını yatırmamıs...Sonrasında 16 yasında ben babamın yanına gıttım ve orda bır sure kaldıktan sonra benı kıbrısa üniversite okumaya yolladı...ben kıbrısa alışamadığım için okulumu dondurup geldim...Ve sonrasında beni babam kabul etmedi aramız acıl ve suanda ben tek basıma kaldım...Suan yasım 24 birşekilde geçinmeye çalısıyorum...Size soracağım soru şudur;Babam Manisa bölgesinin bilinen bir işadamıdır ve manisa akhisarda dedemin ismine bir hastane yaptırmıs bir işadamıdır...Elinde bu kadar maddi olanaklar varken beni bir kenara itmesi adilmidir?İkinci sorum ise bu durumdan dolayı babama herhangi bir dava açabilirmiyim...saygılarımla...
Şuan halen öğrenci olarak bulunmanız durumunda,babanıza öğrenci olmanız nedeni ile yardım adı altında nafaka davası aca bilirsiniz,zaten velayet hakkı annenizin üzerinde yetişkin ve reşit olduğunuzdan bitmiş durumdadır.reşit olan kişi okuyor ve halen öğrenci ise babasından dava acmak sureti ile yardım adı altında nafaka ala bilir.
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler..Şuanda öğrenci değilim Girne Amerikan üniversitesinde kayıdım dondurulmus halde bulunuyor...Kaldı ki bildiginiz gibi sadece öğrenci olundugunda paraya ihityac olunmuyor...Yani hayatımı kurmak istiyorum fakat buda paraya dayalı...Evleneceğim ama babamın o kadar varlığı içinde bir desteği yok.Bunlar ile bir dava açabilirmiyim?Avrupa insan hakları mahkemesınıde dusunuyorum kendımce acaba mumkunmudur?
Alıntı:
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler..Şuanda öğrenci değilim Girne Amerikan üniversitesinde kayıdım dondurulmus halde bulunuyor...Kaldı ki bildiginiz gibi sadece öğrenci olundugunda paraya ihityac olunmuyor...Yani hayatımı kurmak istiyorum fakat buda paraya dayalı...Evleneceğim ama babamın o kadar varlığı içinde bir desteği yok.Bunlar ile bir dava açabilirmiyim?Avrupa insan hakları mahkemesınıde dusunuyorum kendımce acaba mumkunmudur?
Bence babanla iyi geçinerek ondan destek almaya bak. Reşit olduğun için herhangi bir hak talebinde bulunabileceğini sanmıyorum.
Alıntı:
Bu konuda,5.5.2004 tarihli,yeni bir HGK Kararıkız çocuğunun yardım nafakası talebi ile ilgili ölçüleri şöyle belirlemiş :
" Davacı kız 38 yaşındadır ve babasından aylık 400 YTL yardım nafakası istemiştir,mahkemece davacının çalışmasına engel durum bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir. HGK nun 7.6.1998 gün,1998/656-688 Sayılı ilamında " ... yeme,giyinme,barınma,sağlık,ulaşım,kültür ( eğitim ) gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların " yoksul kabul edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Somut olayda davacı işsizdir. iş bulma ihtimali de düşüktür. Böylece hiçbir malvarlığı ve geliri olmayan kızçocuğunun zaruret içinde bulunduğunu kabul edilmesi zorunludur.
Mahkemece yapılacak iş,davalının gelirine orantılı bir nafakaya hükmetmektir" gerekçesiyle yerel mahkeme direnme kararını bozmuştur.
Y HGK 5.5. 2004 E 3-251/248 K
Bu kararın kabulüne göre,eğitim döneminde işsiz olan ve çalışmayan kızçocuğuna yardım nafakası verilmesi gerekecektir,kanaatindeyim.
Yani buradan çıkan sonuç eğitim almak gerekmekte şuanda böyle bir dava açmamız için...Ama şöyle birşey daha var beni okumaya gönderen babam fakat yine orada para göndermeyip beni ortada da bırakan babam...Yani bu konuyu en adil biçimde nasıl halledeceğim bilmiyorum...Cevaplarınız için çok teşekkür ederim...Saygılar...
Alıntı:
Yani buradan çıkan sonuç eğitim almak gerekmekte şuanda böyle bir dava açmamız için...Ama şöyle birşey daha var beni okumaya gönderen babam fakat yine orada para göndermeyip beni ortada da bırakan babam...Yani bu konuyu en adil biçimde nasıl halledeceğim bilmiyorum...Cevaplarınız için çok teşekkür ederim...Saygılar...
Erkek mi kadın mı olduğunuzu yazmamışsınız.
Ama erkekseniz ve özürlü değilseniz 24 yaşında bir kişi olarak çalışıp kendinize bakabilmeniz gerekir.