Varaset intikal işleminden kaçınan hissedarlar için ne yapılabilir?
Selam.
Bir taşınmaz aldık (daha doğrusu almaya çalışıyoruz) tapu müşterek mülkiyetli olmasına rağmen bu kişilerden birisi daha önceden ölmüş ve bunun hisseleri mirasçılarına kalmış. dolayısı ile bunun hisseleri iştirak halinde duruyor.
Bu kişini mirasçısı olan 3 gruptan 2 sinin hisselerini noterden satış vaadi ile (" şu ada şu parselde kayıtlı taşınmaz üzerinden adıma iştirak edecek tüm haklarımı şu bedel ile şu kişiye satmayı vaad ediyorum") şeklinde aldık. Ancak tapuda işlem yapamıyoruz. Çünkü diğer grup çok kafası çalışmayan, inatçı ve huysuz kişiler. Biz onların hisselerini almaktan vazgeçtik, aldığımız hisseleri tapuda işlem yaptırsak ve onları adımıza kaydettirsek yeter ama problemli olan kişiler verasetlerinin tapuya intikalini sağlamıyorlar hatta diğerlerine engel oluyorlar. Bir şekilde kötü niyet ile bu yeri çok daha yüksek bedel ile satmayı düşünüyorlar.
Bu kişilerin çıkmış bir verasetleri var , ancak bildiğim kadarıyla bu verasetin intikal olması ve tapuya bu belgelerin ulaşması gerekiyor ki hisseler ayrılsın ve bizde onların hisselirin almak zorunda kalmadan bu kayıt işlemini yapabilelim.
Diğer iki grup bu veraset intikal işini yapmak için uğraşsalarda , diğer problemli kişiler ayak sürüyorlar. bunu nasıl aşabiliriz? Mahkemeye gerek kalmadan TEBLİĞ vb. gibi yöntemlerle çözülebilir mi? Mahkeme açmak gerekirse heralde diğer kardeşler açaçak, acaba hangi dava açılması gerekir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Varaset intikal işleminden kaçınan hissedarlar için ne yapılabilir?
Kimseyi hissesini satmaya zorlayamazsınız.
Ayrıca bu hissedarların ön alım hakkı olduğunu ve size diğer hisselerin satışı gerçekleşse bile tapuda kaç lira üzerinden işlem yapıldıysa bu miktarı vererek sizden alma hakları olduğunu da hatırlatmak lazım.
Sizin yapabileceğiniz bir şey yok. Size satacak olan kişiler gerekli işlemleri tamamlayıp size satılabilir hale getirecekler.
selam.
evet biz zaten o kişilerin yerini almak istemiyoruz. ama onlar diğer kardeşlerin hisselerini satmasına engel olmak için bunu yapıyorlar.
biz derken, aslında muhatap diğer kardeşler...... peki diğer kardeşlerin bu konuda yapacağı hiç bi şey yok mu ? yani bir ömür boyu verasetle ilgili işlemleri tamamlamazlarsa ne olacak ? yani diğer kardeşlerin bu konuda bir hakları yok mu ?
3 kardeşten ikisi hisse paylaşımını ve veraset intikali yapmak istiyorken, bir kardeş istemiyor diye diğerleri ona mahkümmu kalacaklar ? asıl soru bu ?
İzale i şuyu u davası açacaklar,açık arttırma ile satış yapılacak,en çok parayı veren alacak,herkes hissesi oranında gelirden pay alacak,hissesi oranında mahkeme masraflarını karşılayacak.
En çok verilen miktar taşınmazın gerçek değerinin altında da olabilir.
Merhaba,
Heralde anlatırken bi yerde yanlış yapıyorum. İzalei şuyu dan önce yapılacakları araştırıyorum ben. Yani soruyu şöyle sormalıyım belkide ; 3 kardeşli bir ailede baba ve anne vefaat ettikten sonra kardeşler veraset belgesini çıkartmışlar, ancak hisse nispetlerinin gayrımenküllere uygulanmasını engellemek için içlerinden birisi gidip diğer 2 kardeşin yaptığı işlemlere katılmıyor. onun imzası olmadan, yada imzasına gerek kalmadan bu işlemi yapmaları nasıl sağlanır ? ben bunu araştırıyorum.
Anlatamadığınız gibi anlamak ta istemiyorsunuz.
Mirasçılardan biri diğerlerinin yapmak istediği şeye katılmak istemiyorsa, izale i şuyu u davası açabilir diğer mirasçılar.Başka bir şey ya pa maz.