Mali güçleri dengesiz çiftlerde boşanma sonucu mal paylaşımı?
Öncelikle selam ve saygılarımı iletiyorum.,
Mal ayrılığı ya da birliği hakkında temel düzeyde bilgim var. Burada öğrenmek istediğim ise hukukçu arkadaşların yorumu ve/veya varsa Yargıtay kararları.
Örnek olay şöyle; çiftimizin biri, birden çok daire sahibi, diğerinin ise malvarlığı yok. Evlendiklerinde birbirlerine yakın aylık gelirleri var. Yasal mal rejimine tabiiler.
Sorum şu; bu çift ayrıldığında yasal mal rejiminden dolayı evlilikten önce edinilen bu dairelerin paylaşıma konu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hukukçu bir arkadaşım ise bu kadar net karar verilemeyeceğini diğer eşin evlenmekle bunlara ortak olduğunu ayrılırken yargıcın mal sahibi olmayan eşi korumaya yönelik kararlar alabileceğini söylüyor. Yorumlarınız nedir sevgili hukukçu forum üyeleri?
Re: Mali güçleri dengesiz çiftlerde boşanma sonucu mal paylaşımı?
Yoruma gerek yok. Çünkü kanun maddeleri yoruma gerek olmayacak kadar açık:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=32015
Bir kişiye miras kalan mallar kişisel malıdır. Paylaşıma girmez.
Ancak miras kalan malların kira gelirlerinden dolayı evlilik sırasında yapılan birikim ortaktır. Bu paranı bankadaki faizi de ortaktır.
Evlilik sırasında biriken kira, faiz gelirleri, maaşlar vs. ile alınan mallar ortaktır.
Bir mal alınırken ortak mallardan ve kişisel mallardan gelen para kullanıldıysa, bu malın ortak mallardan gelen kısmının yarısı kadar diğer eşin alacağı olur.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Yoruma gerek yok. Çünkü kanun maddeleri yoruma gerek olmayacak kadar açık:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=32015
Bir kişiye miras kalan mallar kişisel malıdır. Paylaşıma girmez.
Ancak miras kalan malların kira gelirlerinden dolayı evlilik sırasında yapılan birikim ortaktır. Bu paranı bankadaki faizi de ortaktır.
Evlilik sırasında biriken kira, faiz gelirleri, maaşlar vs. ile alınan mallar ortaktır.
Bir mal alınırken ortak mallardan ve kişisel mallardan gelen para kullanıldıysa, bu malın ortak mallardan gelen kısmının yarısı kadar diğer eşin alacağı olur.
Ben de sizin gibi net olduğunu düşünüyordum. Ancak soru şu, yargıcın bu konuda -eşlerin mal varlıklarının orantısızlığı gibi- herhangi gerekçeyle takdir kullanıp kullanamayacağı ?
Mal rejiminin tasfiyesi, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka gibi konular birbirlerinden farklı konulardır.
Maddi veya manevi tazminatta mal varlıklarının miktarı da belirleyici olacaktır.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Mal rejiminin tasfiyesi, maddi tazminat, manevi tazminat, nafaka gibi konular birbirlerinden farklı konulardır.
Maddi veya manevi tazminatta mal varlıklarının miktarı da belirleyici olacaktır.
Anladım, kastedilen tazminat demek ki. Teşekkürler.