-
Boşanma ve nafaka
Ben 22 yıllık evlilikten sonra aile birliğinin devam etmeyeceğine inanarak eşime boşanma davası açtım. Eşim boşanmayı geciktirmek veya beni zorlamak için mahkemeye bende boşanmak istiyorum maddi ve manevi olarak 50000 YTL istiyorum diye dilekçe verdi. Şimdi devlet memuru olmam dolayısıyle bu parayı ödemem mümkün değil. Diğer taraftan eşim çevreden gönderdiği haberlerle daha farklı ve fazla miktarda para talep ediyor. Şimdi bu hukuk sistemi içerisinde tarafların zarar görmeden aile birliğinin devam etmesi mümkün görülmediğinin tespit edilmesi ve buna göre maddi ve manevi tazminat gerektiren bir durum var ise bu yönde karar verilmesi gerekmiyormu. Her şahıs mahkemeyi istediği kadar oyalayabiliyor. Tarafların şahitleri ayrı ayrı dinlemeye çağrılıyor. Hepsi aynı anda çağrılsa tarafların maddi durumlarının incelenmesi istenildiği zaman çok kısa sürede bitirilebilirken süre uzamasının nedeni ne. Her mahkeme başka başka kararlar verebiliyor. Bunda bir standart olması gerekmiyormu. Karar verirken vicdan kanaatine varılarak verilen kararlarda Bir hakimin vicdanı başka öbürünün vicdanı başka olabilirmi.
-
Re: boşanma ve nafaka
"Her mahkeme farklı karar veriyor" ifadesi hem doğru hem yanlış.
Aynı olay için önüne bütün deliller sunulduğu zaman her hakimin vereceği karar aynı olur. Ama birbirine benzer iki olay arasında nüanslar olabilir bu da kararda farklılığa neden olabilir.
Öncelikle bir boşanma davasının sonlandırılması için
1. tanık ifadelerinin tamamlanması
2. mali durum araştırmasının tamamlanması gerekir.
Mahkemelerin ve mali durum araştırmasını yapan kurumların yoğunluğu ve postadaki gecikmeler yüzünden mali durum araştırmasının süresi değişebilmektedir.
Siz tanıklarınızı bir an önce hazır edebilir ve dinletebilirsiniz. Ama (karşı tarafın) tanıklarından biri gelmezse tanık dinlemesi otomatikman diğer celseye kalır. Bunda da yapılacak bir şey yok.
Tazminat miktarı olaydaki kusur ve tazminat yükümlüsünün gelir durumuna göre belirlenir. Sağlıklı karar verilebilmesi için mali durum araştırması ve tanık dinlenmesi aşamalarının tamamlanması gerekir.
-
Re: Boşanma ve nafaka
bizim davamızda üç celse bitti hala şahitler dinlenmedi.Hakime her teklif ettiğimizde sanki hiç dikkate almıyor gibi davranıyor. Bu arada hakim de bayan. Gelecek duruşmada yani 4. celsede bizim şahitlerimizi dinleyecekmiş, beşinci celsede karşı tarafın şahitlerini dinleyecekmiş. Bu nasıl bir durumdur. Şahitleri aynı anda dinlese ne olur? maddi konuda incelemelerde yapıldı bitti. Dava bir yıldır devam ediyor ve hala şahitlerimizi dinletemedik. Bu hukukun bir noksanlığımı yoksa nedir?
-
Re: Boşanma ve nafaka
Syn abim,
acele etme derim, elbet hakimlerimizin bir bildiği vardır.
devlet memuruysan bu parayı vermen mümkün değil. (başka gelirin yoksa)
resmen olamayacak bir şey istemesi onun kinini gösterir. boşanmazsan boşanma deyip huzursuzda olsa aynı evde (veya farklı evde) yaşamaya devam et. ama bu parayı ve verilecekse nafaka olayını iyi düşün.