-
Gayrimülk Hibesi
merhabalar benim sorum şu şekilde
bir şahış(erkek) gayrimülklerini kız kardeşinin üzerine yapıyor.(hibe)
bu şahsın evli bir kızı var, bu kız bu gayrimülklerden hak talep edebilir mi?
eğer talep edebiliyorsa, talep etmemesi için hangi hukuki yol izlenmeli
teşekkürler iyi forumlar
-
Re: gayrimülk hibesi
Meslekten hukukçu olmadığımı peşin söyleyeyim.Bildiğim şudur:Kişinin mirasçılarından mal kaçırmak maksadıyla yaptığı her işlem hakkında,ancak;işlemi yapanın ölmesinden sonra,varis tarafından dava açılabileciğidir.Bu dediğim yanlışsa, ustalar düzelteceklerdir.
İyi günler...
-
Re: Gayrimülk Hibesi
Talep etmesine engel olamazsınız.
Talep ettiği halde almasına engel olamazsınız.
Ancak mirasçılıktan çıkarma ile medeni kanun maddesi belki uygulanabilir.
Ama mirasçılıktan çıkarma için çok ciddi bir gerekçe olmalı. (Cana kast vs. gibi)
-
Re: Gayrimülk Hibesi
Gayrimülk ne?
-
Eğer kastedilen taşınmazmal (gayrimenkul) ise üzerinde biraz düşünülebilir..
Bağışlama (hibe) olduğuna göre ortada geçerli bir işlem var. Yani tapuda satış gösterip gerçekte bağışlama yapmalarındaki şekle aykırılık nedeni ile hükümsüzlük geçerli değil..
Altsoy (füruğ) durumundaki kızı mirasçı olduğuna göre kızkardeş mirasçı da değil.. Bu halde TMK.m.669'da düzenlenen İADE hükümlerine de dayanılamaz..
Eh.. Geriye kalan mallara bakmak lazım. Terekeden geriye kalan yasal mirasçının saklı payını (miras payından daha azdır bu) karşılamaya yeter mi yetmez mi, buna bakmak lazım.. Yetmez ise İNDİRİM (tenkis) DAVASI açmak gerekebilir.
Fakat soru bu değil tabi.... Yani cevapta verdiğim değil..
"Ben yasal mirasçıyı miras payından (hatta saklı payından) nasıl yoksun bırakırım?" diye soruluyor.. Nedenleri anlatılmıyor.
Kişinin mirasçılık sıfatı devam ettiği ve mirasçılığını kaybetmesini gerektirici hukuka uygun bir neden bulunmadığı sürece böylesi birşey mümkün olmadığı gibi, bu konuda fikir sormak da hukuka ve ahlaka (etik demiyorum. çünkü kelimenin ağırlığı kayboluyor.) sığmaz..