4440532.com bilirkişi raporu
Merhabalar
2003 yılı ortalarında 4440532.com alan adını alarak hizmete açtım, Sitemde turkcellin iletişim formunu iframe icinde turkcel sitesinden çağırarak ziyaretçilerin kullanmasını sağladım, bu arada şu anda hatırlamıyorum ama turkcelin logosunu da siteye koymuştum. Site 1 ay çalıştı ve turkcelden beri arayarak kapatmamı aksi takdirde mahkemeye vereceklerini söylediler. Bende o tarihten itibaren siteyi kapattim ama, turkcell yinede savcılığa suç duyurunda bulunulmuş.
Bu gün itibari ile bilirkişi raporu oluşturulmuş ve bilirkişi raporu aynen aşağıdaki gibi.
SONUÇ :
1- Sanığın hazırladığı web sayfasını, turkcellin web sayfasının bir kısımını kopyalayarak oluşturduğu,
2-Müştekinin web sayfasında bulunan tescilli logoların kopyalanmasının markhm.m9 u ihlal edebileceği, ancak bunun değerlendirilmesinin dosya muhteviyatından yapılamayacağı,
3-Müştekinin web sayfasının javascript dili ile hazırlandığı ve satik değil dinamik bir sayfa olduğu
4-Bununda bir bilgisayar yazılımı olduğunu
5-Müştekinin eylemeninde yazılımın bir parçasının FSEK.m22 anlamında kısmen çoğaltma kabul edilebileceği.
sonuç ve kaaatine ulaşılmıştır.11.09.2006
Doç.Dr.Tekin Memiş Dr.Ö.Özgür Bozkurt
Bu durumda benim ne gibi bir savunma yapmama gerekir ve burda ben ceza alırmıyım.
Acele cevap verilmesini rica ederim.
Re: 4440532.com bilirkişi raporu
Avukat değilim - Bilgisayar mühendisiyim...
Son aylarda kimlik avı dolandırıcılığı üzerine kurulan bir çok taklit site - taklit domain ve subdomain olduğu için adli makamlar bu konularda çok daha hassas davranıyorlar...
Bir avukata muhakkak danışmanız gerekmekte fakat benim önerebileceğim bir kaç şey var;
Öncelikle web üzerine sitelerin arşivlerini tutan - eski tarihlere dayalı tasarımları gösteren bir çok site mevcut. Maalesef forum kurallarını tam olarak bilmediğim için bu sitelerin adreslerini veremiyorum. Arşiv halindeki bir sitenin davaya etki edip edemeyeceğini bilmiyorum fakat sitenizin bilgileri size veya sizin belirlediğiniz bir yere göndermediğini - Turkcell sayfasının kopyasını hazırlamadığınızı - Turkcell sayfası kendi siteniz içinde çalıştırdığınızı ve bunu yapmanızın tek amacının sitenizi aktif bir hale getirmek olduğunu açıklayabilirsiniz kanaatimce...
Bilişim konusunda bilgili bir avukat mutlaka size yardımcı olacaktır fakat sadece belirttiğiniz gibi iletişim formu iframe şekline çalışıyorsa sorun olacağını zannetmiyorum... Fakat "süper şifre" diye tabir edilen - bir çeşit online banka şubleri gibi çalışan hizmet panelini kopyası da sitenizde mevcuttu ise biraz sıkıntı olabilir...
Bir şekilde bilgiler - girilen şifreler veya gönderilen iletişim maillerinin bir kopyası size ulaşmadıysa ve sitenin kodları içerisinde herhangi bir yönlendirme olmadığını ispatlayabilirseniz sorun olmayacaktır sanırım...
Son dönemlerde ki hacker furyasının - banka sitelerini kopyalama furyasının bir kurbanı olmuşsunuz zannedersem...
Umarım sorunsuz bir şeklilde sonlanır...
Rastgele...
Sayın TheCactus, www.archive.org dan bahsettiğinizi anlıyorum. Yönteminiz çok doğru (ancak bazen archive.org sayfaları indexlemiyor /robots.txt dosyasından veya metataglardan yasaklanıyor vs. vs.. nedenlerle)
Ben sitenin herhangi bir tarihteki sayfasına tıkladım, örneğin :
http://web.archive.org/web/200310261...w.4440532.com/
Burada herşey açıkça ortada gözüküyor. Bilirkişi raporu kanımca yetersiz ve yanlış. Webmaster arkadaşlar, yukarıdaki linkteki sayfanın HTML kodlarını incelerlerse, sitenin diyetuzmani.com sitesine trafik sağlamak için yapıldığını, linklerin ve formların orijinal turkcell linkleri ve formları olduğunu, bunlardaki post/get sorgulamalarının başka adrese değil Turkcell'e yönlendiğini bu açıdan fake site olmadığını görecektir.
Ayrıca gözümden kaçmış olabilir, Turkcellin logosu zaten kendi logosu. Ve en önemli husus sitenin ızrar kabiliyeti (zarar verme yeteneği) olmaması. Yani tamamen turkcell'in yararına olan bir işlem söz konusu. Sanığın buradaki görebildiğim tek kazancı arama motorları sayesinde, diyetuzmanı.com adresli sitesine hit sağlama amacı olup, ben bilirkişi raporunun büyük bir kısmına katılmıyorum.
Alıntı:
kolsaati46 rumuzlu üyeden alıntı
2003 yılı ortalarında 4440532.com alan adını alarak hizmete açtım, Sitemde turkcellin iletişim formunu iframe icinde turkcel sitesinden çağırarak ziyaretçilerin kullanmasını sağladım,
Siz turkcelli iframe içinde açmamışsınız, anlayabildiğim kadarıyla Turkcell javascript kodlarını aynen kopyalamışsınız, kendi diğer sitenizi (diyetuzmani.com) frame içinde açmışsınız...
Avukatınızı bu hususlarda bilgilendirmenizin yararı olacaktır...
NOT: Bu yorumları yukarıdaki archive.org arşiv linkindeki verilere göre yaptığımı hatırlatmak ve vurgulamak isterim...
http://web.archive.org/web/200512100...w.4440532.com/
linkine bakıldığında siteyi 1 ay içinde kapatmadığınız gözüküyor.
Bu sayfa 10 Aralık 2005 arşivi...
Şöyle Söyleyeyim, önce iletişim sayfasını iframe ile alabilecegimi göremedim. İletişim bilgilerini direk ana sayfaya yazdim, diyetuzmani.com sitesini reklamini yaptim ve hit saglamaya calistim.
Daha sonra iletişim formunu iframe ile benim sitemde çalıştırabilecegimi görünce dönüş yaptım.
ayrıca ;
1- bir ay içinde kapatmıştım. 2 yıl sonra tekra actim, 2 ay kadar sonra tekrar kapattim.
2- javascript kodlari sadece renkler ve formlar icin kullanilmiş orada, html kodunu alarak duzenledim siteyi. Yani kaynağı görüntüledim, html kodlarini aldim. Cok basit bir sey yani.
kusura bakma kolsaati46 ama web arşivlerini inceleyince sen resmen türkcelin sırtından geçinmişsin gibime geliyor :) kar elde etmeden bunu yapsaydın durum ne olurdu bilemiyorum ama çağrı merkezi numarı adına bir web sitesi ve komple siteyi kopyalaman söz konusu öyle gözüküyor
site turkcell çağrı merkezi numarası adında ama whois bilgilerinde Vodafone tel numarası var :)
bir şey merak ettim Resmi siteler için arkadaşın yaptıkları yapılsa durum ne olur?
sempati üzerine ve her hangi bir kar amacı gütmeden