Avukatlarin bile zorlandigi Kooperatif sorunu
Herkese merhabalar
Burada bu soruyu sormak istememin sebebi, avukatim olmasina ragmen diger meslek erbablarinin fikrini almak, cunku is epey karmasik.
Ben bir konut yapi koop. uyesiyim. Arsamizi para ile aldik. Daha sonra bir yan parselimizi de kat karsiligi alarak bir yuklenici ile birim fiyatli (Bayindirlik fiyatlarindan iskonto) anlasma yaptik. Bu yuklenici isi goturemedi ama yine de proje, ruhsat, hafriyat, temel tamamlandi ama daha oteye gidemedi, biz de isi uzatmamak adina ufak bir tazminat ile tek tarafli fesh ederek yeni yuklenici aramaya basladik. Buldugumuz yeni yuklenici ile kat karsiligi anlasma yaptik, uye sayisi, hakkimiza dusecek daire sayisindan fazla oldugu icin yukleniciden daire satin aldik, bunu da uyelerin verdigi senetler ile gerceklestirdik. En iyi daireyi alan uye alacagi daire bedelinin yarisini pesinen odemis idi kalan yarisina senet verdi, en kotu daireyi alan uye dairenin %75 ini odemis kalanini senet vermisti. Yoneticiler, kontrat yapilan yukleniciden is icin teminat almadan senetleri yukleniciye teslim etmisler, sozlesmede de kat karsiligi yapilan taraf icin yukleniciye muteselsil kefil olmuslar ve hic de dogal olmayacak sekilde yukleniciye tapudan satis yetkisi vermisler. Yuklenici senetleri derhal piyasaya borclari icin kullanip, hakkina dusen dairelerin yarisini satip ortadan kayboldu, is temelde kaldi. Senetler bir bir kapimiza dayanmaya basladi. Bazi odenmeyen senetlerin bankalarin eline gecmesi yuzunden arsamiza haciz kondu, kat karsiligi alinan arsanin sahipleri de kefilligimizi kullanarak arsaya haciz koydu.Kat karsiligi yapilan ve tum bedeli odenen ve karsiligi alinamayan bu is te sorumlular yoneticiler midir, yuklenici midir? Uye olarak kime dava acmaliyiz? Is anahtar teslimine dondukten sonra ekstra masraf cikarabilirler mi? Koop. mudurunun yukleniciye daire satisi icin verilen senedi kendi adina bankaya koyarsa ve odeme emri belgesi gelirse bunun ile ilgili kendisine zimmet davasi acabilir miyiz?
Simdiden tesekkurler.
Re: Avukatlarin bile zorlandigi Kooperatif sorunu
Bu arada eksik bilgiler var ekleyeyim
1. Yuklenicinin suresi 31 aralik 2008 de bitiyor, henuz insaati teslim aldigi sekliyle temelde duruyor. Tespit yaptirildi.
2."Yuklenici kacti ben ne yapayim" sozu yoneticiyi kurtarir mi, bugune kadar dava acmamis olmasi ve tedbirsiz davranmasi kendi basini agritir mi?
3.Daireleri satin almak icin verdigimiz senet bedelleri, insaatin bitim suresi goz onune alinarak genel giderler eklenerek belirlenmisti ve herseyi kapsamaktaydi. Bugun senetler yoneticilerin hesaplarindan cikiyor. Bu ceza durumu olusturmaz mi?