İşten ayrılma sürecinde hakedilen satış primlerinin ödenmemesi
Öncelikle diğer forumlarda arama yaptığımı ama benim sorunumla tam olarak uygun bir sorun bulamadığım için yeni bir başlık açtığımı belirtmek isterim.
Yaklaşık 14 aydır özel bir firmada satış departmanında çalışmaktayım.Maaş+prim usulune göre çalışıyoruz.Yaptığımız satışlardan gelen prim haklarımız,satışın tahsilatı gerçekleşse bile firma 3 ay sonra bunu bize ödüyor.
Şimdi biraz işyeri baskısı birazda kendi mutsuzluğum sebebiyle bugun istifamı vereceğim.Fakat işyerim yaptığım satışlardan hakettiğim primleri,ekstra maaş ikramiyesi vs. ödemesini yapmayacağını söyledi.;Oysa ben firma adına satışımı yapmış,tahsilatı gerçekleştirmiş ve firmaya o kazancı sağlamış durumdayım.Ama firma sen istifa ederek o haklarından vazgeçiyorsun,bizim insiyatifimizde,belki öderiz belki ödemeyiz diye bir laf söyldi.firmanın hakkettiğim bu paraları benden ksme hakkı varmı,bana muhtemelen alacak verecek yoktur yazısı imzalatacaklar.İmzalamsam sorun cıkarmı.
Not:Firmayla yaptığım iş sözleşmesinde böyle bir madde yok.
Fikirlerinizi belirtmenizi istiyorum
Saygılarımla
Re: İşten ayrılma sürecinde hakedilen satış primlerinin ödenmemesi
İstifa etmekte kararlı iseniz Çekince koyarak (prim alacaklarınız veya başkaca yasal haklarınız için) belge imzalamanız önerilir.
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
İstifa etmekte kararlı iseniz Çekince koyarak (prim alacaklarınız veya başkaca yasal haklarınız için) belge imzalamanız önerilir.
Çok özür dilerim,çekince koymak ne demektir acaba.Yani bunu bir yazı ile mi belirtmem gerekiyor.Bu arada evet istifa etmekte kararlıyım.Çirkinleşmek,siz beni çıkarın işten madem demek istemiyorum.
Birde asıl önemli olan benim alacağımı kesme hakkına sahip mi şirketim.
Teşekkürler
Çekince koymak: fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir not düşerek imzalamak.
Şİrket hak etmiş olduğunuz ücreti kesme hakkına sahip değildir,keserse ihtarda bulunur, vermezse dava açarak hakkınızı alabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Çekince koymak: fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir not düşerek imzalamak.
Şİrket hak etmiş olduğunuz ücreti kesme hakkına sahip değildir,keserse ihtarda bulunur, vermezse dava açarak hakkınızı alabilirsiniz.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.1-2 saate kadar istifa mı vermiş olacağım.
Değerli vaktinizi almak istemiyorum ama son bir sorum olacak.
İstifa dilekçemi;
"...tarihinde başladığım görevimden,,,,tarihinde xxxx sebepten dolayı fazlaya dair haklarım saklı tutmak şartıyla ayrılıyorum" şeklinde yazabilir miyim?Şirketimin bu şekilde yazdığım dilekçeyi geçerli saymayıp,kendi istediği gibi değiştirmeye kalkaması sanırım söz konusu olamaz.Farklı bir imza atmayı düşünmüyorum.
Saygılarımla
Öncelikle,belirli süreli bir sözleşme ile çalışmıyorsanız, istifa etmeniz durumunda ihbaröneline uymanız gerekir.İhbar öneline uymazsanız işverenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.
Bu durumda istifanızı noter kanalıyla bildirip, ihbar süresine uyarak ayrılmanız ilerde yaşayacağınız bazı sorunları ortadan kaldıracaktır.
Alıntı:
Öncelikle,belirli süreli bir sözleşme ile çalışmıyorsanız, istifa etmeniz durumunda ihbaröneline uymanız gerekir.İhbar öneline uymazsanız işverenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.
Bu durumda istifanızı noter kanalıyla bildirip, ihbar süresine uyarak ayrılmanız ilerde yaşayacağınız bazı sorunları ortadan kaldıracaktır.
İstifamı bildirip ihbar sürem olan 15 günü çalışabileceğimi söyledim.Ama işyerim buna gerek olmadığını,benden ihbar süresi istemediklerini,zaten 15 gün çalışsam bile 15 gunluk ücreti de mecbur ödeyeceklerini söyleyerek gerek yok dedi.Yani ben kesinti yapmamaları için çalışacağımı söyledim ama onlar istemedi.
Ben sanırım,çekince koyarak istifamı verip,eğer ödeme yapılmazsa da dava yoluna gideceğim.Çünki eğer notere vs gidersem bu sefer ihbar tazminatı olayını öne sürecekler.
Not:İş sözleşmem Belirsiz süreli iş sözleşmesi.Ayrıca sözleşmenin 4.maddesinde de sözleşme süresi:Bu iş sözleşmesi belirsiz sürelidir yazmakta.
İStifa bildiriminiz 2 kopya olarak hazırlayıp, sizde kalan kopyaya işverenin bildirimi aldığına dair bir onayını isteyin.
Alıntı:
İStifa bildiriminiz 2 kopya olarak hazırlayıp, sizde kalan kopyaya işverenin bildirimi aldığına dair bir onayını isteyin.
Dediğinizi yapacağım,teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.Acaba istifa dilekçeme ,ihbar süresine ait olan dönemde çalışmak istediğimi,fakat şirketin gerek görmediğini belirten bir cumle yazsam,uygun olurmu?Ya da geçersiz,gereksiz bir ibare mi olur.