Sigortanın asgari ücret üzerinden ödenmesi
Ben ay başiında işten ayrılmak istediğimi söyledim patronuma. Yazılı değil ama sözlü olarak. O da "yurt dışında 1 haftalık bi işimiz var diyerek o işi yaparsın kısa sürer zaten , yap dönünce çıkarsın" dedi. Bende duygusal davranarak geldim ancak burada 1 aylık bi iş olduğunu gördüm. Yani bayramdan önce eve dönemem. Şimdi dönmek istiyorum ancak bana "prosedüre göre 1 ay önceden haber verip çalışmam gerektiğini" söylüyor.
Benim sigortam asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Aylığımı da her ay geç yatırıyor çalıştığım şirket.
Ne yapabilirim. Ben hemen ayrılmak istiyorum.
Re: Sigortanın asgari ücret üzerinden ödenmesi
SGK primlerinin gerçek ücretten düşük gösterilmesi sözleşme feshi için haklı nedendir.Derhal bırakıp,işverene ihtarda bulunup kıdem tazminatı ve diğer haklarınızı talep edebilirsiniz,ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.Ancak burada gerçek maaşınızın ıspatı size düşmektedir.Maaş ıspatını ise yazılı belge veya aynı dönemde aynı yerde çalışan kişilerin şahitliği ile yapabileceğiniz gibi,davasırasında emsal ücret tesbiti de isteyebilirsiniz.Bu durumda hakim, benzer işi yapan birinin ücreti bilgisini ilgili oda ve derneklerden isteyecektir.
Re: Sigortanın asgari ücret üzerinden ödenmesi
Çok teşekkürler Erdoğan Bey. Şu anda yurt dışındayım ve iş yapmaya geldiğim firma da beni bırakmıyor. Patronumun ahlaki olmayan bu davranışına sizin de belirtmiş olduğunuz 'hakkımı' kullanarak cevap vereceğim. Umarım kısa bi süre içinde dönerim.
Tekrar teşekkürler.