Param ödenmedi ben de bilgisayarı rehin aldım - Patron ise tutanak tutmuş?
Uc ay boyunca bir sirkette yari zamanli ve sigortasiz olarak calistim. Bu sure boyunca yalnizca bir aylik ucretim odendi. Ben de isten ayrilp zaten kullanmakta oldugum patronun dizustu bilgisayarini iade etmedim. Sordugunda ise parayi yatirinca verecegimi belirttim.
Simdi patron bilgisayarin demirbas olup icerisinde sirket bilgilerinin bulundugunu ve tutanak tuttugunu soyledi. Eger iade etmezsem bana pahaliya patlayacakmis. Bu bana pek gercekci gelmedi ama yine de sormak istedim. Bu durumda ne yapmam gerekir? Tesekkurler.
Re: Param odenmedi ben de bilgisayari rehin aldim. Patron ise tutanak tutmus.
Bilgisayarı teslim tutanağıyla iade etmeli,alamadığınız ücretiniz için iş mahkemesinde dava açmalı, ödenmeyen SGK primleriniz için hizmet tesbit davası açmalı,bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunmalısınız.
İşyerinize ait olan bilgisayaraı teslim etmeyerek suç işlemektesiniz.Sonuçları üzücü olabilir.
Bir de belirtmeyi unuttugum ise girerken sozlesme vs. gibi hic bir yazili belge imzalanmadi. Calistigim sadece calisma arkadaslarim tarafindan biliniyor. Hersey sozlu olarak konusuldu. Ben bunu nasil ispatlarim? Yukarida soyledikleriniz bu durumda da gecerli mi? Tesekkurler.
Elinizde tuttuğunuz bilgisayarın size ait olduğunu ıspatlayamazsanız,kendine ait olduğunu iddia eden işvereniniz iddiasını ıspatlarsa,diğer kişiler de o şirkette çalıştığınız sırada kullandığınız bilgisayarı geri vermediğinize şahitlik ederse... gerisini siz düşünün.
Konuları karıştırmayın,size ait olmayan bir şeyi elinizde bulunduruyorsunuz. Teslim etmezseniz zor durumda kalırsınız.
Ödenmeyen ücret alacağınız için dava açabilirsiniz.
Re: Param ödenmedi ben de bilgisayarı rehin aldım - Patron ise tutanak tutmuş?
Konuyu okuyunca yıllar öncesinden başımdan geçen bir olayı hatırladım.
İşyeri açan bir arkadaşın, üç tane senedine kefil olarak imza atmıştım.Sorumsuz biri olduğu için,ilk iki senedi ödedim.Üçüncü senette de aynı şeyin olacağını bildiğimden,parasını hazır edip,beklemeye geçtim.Senedin günü geçtikten birkaç gün sonra arkadaşın işyerinde otururken,alacaklı, bir kamyonet,yanında iki kişiyle geldiler.90km öteden.Sordum:"Ne iş?"
Borç ödenmediği için; ticari buzdolabı yükleyip,götürmeye gelmişler.
Dedim ki:"Alacağın olması başka şey,bunu tahsil etmek için buzdolabını alıp gideceğim demek başka şey.Herşeyin usulü var.Gücün yetiyorsa;bırak buzdolabını,bir tane kültablası al."
Netice mi?Adam kendini yakmak ister mi?Kültabağına bile dokunamadı.
Kıssadan hisse:Avukat arkadaş doğru söylüyor,kendini fena halde yakarsın.
Tesekkur ederim. Hatami anladim. :( Yarin teslim ediyorum.
Sayın Luffyq,
Kanımca burada 765 sayılı mülga TCK'nın 308. maddesinde açıklanan ihkak-ı hak (kendiliğinden hak alma) suçu oluşmaktadır. Yeni 5237 sayılı yasada bu maddeye yer verilmemekle birlikte bunun yerine 144/1b fıkrasında belirtilen suç oluşmakta olup cezası 2 aydan 1 yıla kadar hapistir. Görüleceği üzere mülga 765 sayılı yasada suç daha bağımsız bir şekilde tanımlanmış ve müeyyidesi para cezası olmasına rağmen 5237 sayılı yasaya geçişle birlikte hırsızlık suçu sayılmış ancak konusu bir alacağa dayandığından hırsızlık suçuna verilen ceza hafifletilmiştir. Saygılar,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU