Site hack ile ilgili bir durum
Bir arkadaşımın web sitesinin herhangi bir şifresi ele geçirilmiyor sadece kurduğu bir güvenlikadına hizmet veren sitesinin forumdaki açıktan faydanaıyor birisi üye oluyor çeşitli exploitlerle sitesinin forumum bulunduğu klasöre bir txtbelgesiyle sitendeki açığı kapat diye uyarı yazısı koyuyor site güvenlik açıklarını engelleme sitesi olduğu içinarkadaşın gurunua gidiyorveşikayet edeceğimmahkemeye vereceğim diyor millet güvenlik sitesinin güvenliği yok diye iş vermez dye şirketim zarar gördü diyerek bunu yapan kişiyi buluyor diyor adam demiş ki bir şey yapamassın çünkü sitene zarar vermedim demiş herhangi bir yerinide değiştirmedim siteninin forum klasörlerinin arasına bir uyarı yazısı bıraktım teşekkür edeceğine benimahkemeye vereceksin diyor :D üstelik bunu masumane yaptım yasada kar amacı sağlamak amacıyla sistemine dosya bırakırsam cezası var diyor birşey yapamassın demiş arkadaşa bu cesaretlihacker arkadaş haklımı
Re: Site hack ile ilgili bir durum
Bilişim sistemlerine izinsiz girme ve engelleme'den ceza davası açılabilir,cezai yaptırımıda vardır.
Lakin dava açılırsa, o bahsedilen durumlar, hakimin takdirinde olur.
sonuçta başkasının sistemine girmiş, izinsiz olarak. Evine girerken anahtarı kapıda bıraktığını düşün. Hangisi doğru olurdu? bunu gören komşunun, senin yatak odana girip not bırakması mı? yoksa zili çalıp adam gibi söylemesi mi? :) ben hakim olsam, ceza verirdim bu nedenle.
Bu hacker arkadaş yargılanır ve sonucunda ceza alır. Ama şikayetçinin bunu bir uyarı olarak algılayıp hiç şikayet etmemesi sanki daha doğru gibi..
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Bu hacker arkadaş yargılanır ve sonucunda ceza alır. Ama şikayetçinin bunu bir uyarı olarak algılayıp hiç şikayet etmemesi sanki daha doğru gibi..
kesinlikle katılıyorum :)
Ayrıca arkadaşınız eğer exploit atılabilen bir forum sistemi kullanıyor ise ve bu forum sistemi kaçaksa çok daha büyük yaptırımlarla karşılaşabilir.
Bunu yapan arkadaşa teşekkür etmesi gerek bencede.Tabi kendisi bilir fakat unutulmamalı ki iyi huylu bu şekilde insanlar olmasa çok daha kötü şeyler olabilirdi.
Ki exploit açığı dahi olan bir sitenin küçük bir girişimle ip gizleme programları ile büyük boyutlu bir sorun yaratılabilir.
Bunun yerine bu işi yapan arkadaşla görüşüp sorunun nerde olduğu ve nerden düzeltilebileceği konusu hakkında bilgi alması iki taraf içinde çok daha yararlı olur görüşündeyim.
Merhabalar.
Bahsettiğiniz "zarar" biraz teknik konu fakat bir bilişim sistemine izinsiz girerek oradaki verileri değiştirmek/silmek kesinlikle suçtur ve cezai yaptırımı vardır.
Konuyla ilgili TCK'dan alıntı:
Alıntı:
ONUNCU BÖLÜM
Bilişim Alanında Suçlar
Bilişim sistemine girme
Madde 243 - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
Madde 244 - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Kesinlikle katılıyorum bahsei geçen olayda bilişim sistemine izinsiz girerek oradaki verileri değiştirmek fiilinin varolduğunu düşünüyorum. Fiili gerçekleştiren arkadaşın savunmasını ise karşı tarafın takınacağı herhangi bir tavrı bertaraf etmeye çalışmak şeklinde değerlendiriyorum. Şahsi tecrübem şikayetin varlığı halinde fiilin karşılığının kesinlikle ceza olacağını söylüyor. Saygılar..