Sağlık mağduriyeti ve boşanma
Merhaba,
Annem 57 yasinda, psikolojik sorunlari var (SSK hastanesinden raporlu) ve bir gozunu 20 yil once kaybetmisti.
10 yil kadar once, (7-8 yil annem sorunluyken bir arada yasadiktan sonra)babam annemi bosadi. Annemin davaya gittiginden bile emin degilim, sadece bir imzasi alinmis olabilir.
Annemin babasindan emekli maas payi (1/3 var) yaklasik 180 ytl gibi bir para aliyor. Onun disinda kendisine ben yardim ediyorum.
Annemin ev kiralayacak bir maddi gucu yok. Dolayisiyla giris kati olan ev ikiye ayrilmis durumda, annemin ayrı bir odasi var vs. Babam ise evin kalan kisminda ozel hayatini surdurmekte.
Hukuk boyle bir durumda, annemin durumu itibariyle, evin satilip paylasimi gibi bir karar verebilir mi? Ve nafaka sartlari ne olmalidir? Babam memur ve su anda anneme herhangi bir nafaka odemiyor. Annemin saglik acisindan magduriyeti (bosandiginda da psikolojik acidan raporluydu) goz onune alinmaz mi? Aranacak bir hukuki hak sozkonusu mudur? Ozellikle babama tapulu evin satimi yonunde bir karar sozkonusu olur mu?
Tesekkurler,
Re: Saglik magduriyeti ve bosanma
Babanız iyi niyetli davranıp sokağa atmamış, kalması için yer göstermiş.
Siz evi sattırmaya kalkıyorsunuz. Bu hakkaniyetle bağdaşmaz.
Ev satılınca ikisi de sokakta kalacak. (Veya ayrı ayrı kiraya çıkacak. Ellerine geçen 3-5 kuruş kısa sürede tükenince ne olacak?) Bilmem farkında mısınız?
Ayrıca evliliğin maddi sonuçlarına ait dava hakları boşanmadan 1 yıl sonra zaman aşımına uğrar. Daha önce nafaka kararı olmadığı için 1 yıl dolduktan sonra nafaka, tazminat veya mal paylaşımı davası açamaz.
Ayrıca dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olabilirsiniz.
Anneniz babanızın yanındayken babasından yetim maaşı alıyor.
Bu çok kolaylıkla, babasından yetim maaşı almak için muvazaalı boşanma yapıldı, diye yorumlanabilir. Bu da pek tabii ki suçtur. Ödenen bütün maaş faiziyle geri alınabilir.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Babanız iyi niyetli davranıp sokağa atmamış, kalması için yer göstermiş.
Siz evi sattırmaya kalkıyorsunuz. Bu hakkaniyetle bağdaşmaz.
Ev satılınca ikisi de sokakta kalacak. (Veya ayrı ayrı kiraya çıkacak. Ellerine geçen 3-5 kuruş kısa sürede tükenince ne olacak?) Bilmem farkında mısınız?
Ayrıca evliliğin maddi sonuçlarına ait dava hakları boşanmadan 1 yıl sonra zaman aşımına uğrar. Daha önce nafaka kararı olmadığı için 1 yıl dolduktan sonra nafaka, tazminat veya mal paylaşımı davası açamaz.
Sayin SDT23,
Hukuki bilgiler icin tesekkurler. Sosyal yorumlariniza istinaden; bolunen ev parasi ile herkes omurboyu gecinsin varsayımına benzer bir dusunce ya da hayal elbette ki yok. O para, destegimle kira ya da kredi ile ev satinalimi icin kullanilabilecek. Dikkat ederseniz aynı evin diger bolumunde yasanan baska bir ozel hayattan bahsediyorum, bu konunun detaylarina girmedim, onlar da gayet guzel gecinebilirler artan paralarini yeni bayana ve cocuguna yeni bir ev icin biriktirmek yerine beraber yakısık alan bir ortamda yasamak icin kullanırlarsa. Elbette ki durumun ozu itibariyle etik bir takim sıkıntılar da sozkonusu ve bu noktada hukukun sunduklarını/sunmadıklarını, sosyal degil hukuki acidan, ogrenmek istiyorum.
Hersey bir yana, 2000 sonrasi evlenip bosanmis halivakti yerinde saglikli bir bayan edinilen mallardan 50 % hak sahibi olur iken; oncesinde evlendigi icin bosanmada magdur olan tek odada yasayan malul biri icin boyle bir hakkın varliginin sorgulanmasi gayet hakkaniyetli.