-
Çift Emeklilik
Sayın Hukuki Net
Teyzemin kocası 1994 yılında Almanyada işçi iken vefat etti. Teyzeme Almanyadan maaş bağlandı. Türkiyede SSK sı varmış prim gün sayısını ödeyerek SSK dan Dul maaşı almaya hak kazandı. Şimdi de ise 2008 yılının mayıs ayında dedem vefat etti (yani teyzemin babası ) Bağ-Kur emeklisi. Teyzem babasının maaşından yararlanabilirmi? Yararlanabilirse ne tür yol izlemesi lazım. Şimdiden teşekkür ederim.
-
Re: Çift Emeklilik
MADDE 21 – 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
b) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,
3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25'i,”
-----
Yukarıdaki metin 5754 sayılı kanundan alınmıştır.Buna göre yetim maaşı alabilir.
İstenen belgelerle ilgili olarak da: 28.09.2008 tarih ve 27011 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan SGK Tebliğinin 16. maddesi 6.fıkrasına bakınız.
İyi günler...
-
İyi günler ben fazla birşey anlayamadım.Bağkurlunun maaşından yararlanırmı .sskdan zaten maaş bağlandı.ölen babasının bağkur maşından yararlanırmı.
-
Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir aldığından babasından yetim maaşı alamaz.
-
kendisinin sigortası yok kocasının sigartası varmış primini ödedi dul maaşı bağlandı almanyadanda kocası almanyada işçi olduğu için maaş bağlandı şimdi ölen babası bağkur emeklsi idi ölen babasının maaşından dul yetim maaşı alabilirmi