Hangi davalarda veya şartlarda avukatlık ücretini(davacının) ve mahkeme masraflarını davalı taraf öder?Cevaplar için teşekkür.
Printable View
Hangi davalarda veya şartlarda avukatlık ücretini(davacının) ve mahkeme masraflarını davalı taraf öder?Cevaplar için teşekkür.
Avukatıyla anlaştığı sözleşmeden doğan ücreti avukatla sözleşme yapan kişi öder,bu ücreti herhangi bir yerden alamaz.Bunun dışında davayı kazanan tarafın avukatına, davayı kaybeden taraf ta mahkemece belirlenen avukatlık vekalet ücreti öder.
Şözleşme olayını anladım.İki tarafı bağlar.Bu avukatlık vekalet ücreti dediğiniz
ücret, standart avukatlık ücretimi oluyor.
Bu durumda kaybeden taraf mahkeme ve avukatlık ücretini ödüyor.
Şöyle oluyor;
Siz bir dava açtınız,bir avukatla anlaştınız 5 TL ye.
Davayı kaybettiniz,avukatınızla anlaştığınız ücreti (5TL)kendisine ödediniz,mahkeme masraflarını ödediniz.
Davayı kazandınız,avukatınızla anlaştığınız (5TL)ücreti ödediniz,dava sonucu mahkeme tarafından,sizin avukatınıza ödenmek üzere 1 TL temsil ücreti ödenmesine karar verildi,bu ücreti de karşı taraf sizin avukatınıza ödedi.DAva masraflarını da ödedi.
Anladığım kadarı ile davayı açtık ve kazandık diyelim.Avukatlık ücreti yine cebimizden çıkacak sanırım.Avukatlık ücretinide karşı tarafa yükleyemezmiyiz.
Yani şunu demek istiyorum;
Karşı tarafı dava açmadan önce uyardığımızı ve uyarılara kulak vermediğini düşünelim." Beni dava açmaya mecbur bıraktın ve masraf ettim ,avukatımın
ücretinide ödeteceğim size" diyebilirmiyiz.Olurmu böyle birşey.
Demenizde bir sakınca yok,tıpkı avukatınızla anlaştığınız ücreti karşı tarafa ödetme ihtimali olmadığı gibi.
O zaman bu durumda olan kişiler tazminat davası ile telafi yoluna gidebilirler sanırım.
Tazminat davası açıp tazminat talep edebilirsiniz.
Mahkeme reddeder.
Temyiz edersiniz.
Yargıtay da kararı aynen onar.
Dolayısıyla sizin açtığınız davadan dolayı karşı tarafın avukatı varsa bir de ona karşı avukatlık ücreti ve mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalırsınız.
Avukatınıza verdiğiniz parayı geri alayım derken bir yığın başka masraf yapmış olursunuz.
dava açan kazanırsa kendi avukat ücretini karşı taraftan alamıyor
ama kendisine dava açılan kazanırsa avukatının ücretini davayı açandan alabiliyor.doğru anlamışmıyım?
Yanlış anlamışsınız.
Avukata vekalet veren herkes davayı kaybetse de kazansa da avukatla anlaştığı ücreti kendisi öder.
Dava kazanan avukat kendisine temsil yetkisi veren kişiden anlaştığı ücreti alır,ayrıca karşı taraftan da mahkemece belirlenen bir ücret daha alır.
Davayı kazanan tarafın avukatlık ücreti konusunda hiç bir kazanımı olmaz.