-
Eski borç, yeni umut
Adıma açılmış işyerinin kapanışını 97 senesi Kasım ayında vermiştim. Ancak son dönemde muhasebecimle aram iyi olmadığından bazı ödemeler yapılmamış. 2003 yılı sonu yada 2004 yılı başında çok net hatırlayamıyorum, kullanmadığım bir banka hesabıma 13 milyar TL (13000YTL) bloke konduğunu tesadüfen gördüm. Bunun vergi borcum nedeniyle olduğunu öğrendim. Vergi dairesie o dönem gittiğimde tebligatın muhtara yapıldığını adreste bulunmadığımı söylediler, mal beyanında bulundum başka neler yaptım tam hatırlamıyorum, çünkü bu işlerden çok fazla anlamıyorum. O zamandan sonra adresimde değişti. Ne arayan oldu ne soran. Ama o gün bugün bir yerlerden karşıma çıkacak korkusu var. İş icabı yurtdışına gidip gelmem gerekiyor ama her çıkışta acaba yasak gelmişmidir diye korku kaplıyor. Banka hesabında hala aynı bloke duruyor. Sormak istediğim yeni çıkan vergi ödeme kolaylığından ben yararlanabilirmiyim. Yararlanmaya engel nasıl bir durum olabilir. Tahmini ne kadar borcum çıkar. Vergi dairesine gitmemi söyleyecekseniz biraz uzak mesafedeyim, burada sizlerden ön bilgi almak istedim. Saygılar.
-
Re: Eski borç, yeni umut
Yeni ödeme kolaylığından yararlanabilirsiniz. Borcunuzu 18 taksitte ödeyeceksiniz. Yurtdışı yasağı gelmesi için 100.000 YTL vergi borcunuzun olması gerekiyor.
S.M.M.M Selçuk Gülten
-
Vergi dairesine gittiğimde 1996 dan 2002 ye kadar beyannameler vs. vergilerinin işlendiğini bu yüzden aslı 5000 küsür, faizi 6000 küsür YTL borcum olduğunu öğrendim. Aslında işyeri 97 yılında terk görünüyor ama beyannameler geç verildiğinden böyle bir işlem yapılmış. Dediğim gibi ben 2004 yılı başında öğrenmiştim mal beyanıı falan bulunmuştum. Ama bu işlerden hiç anlamıyordum. Bana 20-30 YTL yatırmamı sonra tecile sokacaklarını söylediler. Ben hiç bir işlem yaptırmadım para da yatırmadım. Sorum: Benim borcum zaman aşımına girmez mi? Tecile soksam 5+6=11/18=611YTL aylık ödememi yapacağım. Lütfen ilk fırsatta cevap verebilirseniz işlemi başlatmak istiyorum. Teşekkürler.
-
Hiç para ödemediyseniz ve herhangi bir ödeme emri tebliğ almadıysanız borçlar 5 yılda (ilk yıl sayılmaz) zaman aşımınına uğrar. Hesabınız yaklaşık olarak doğru altı yedi yüz küsur bir ödeme yapacaksınız.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk Gülten
-
Selçuk Bey teşekkürler. Zaman aşımı durumunda Vergi dairesi bilgisayar programlarında otomatik olarak uygulama yapılır mı? Yoksa memurların bunu farkedip işlem yapmaları mı gerekir? 2003 yılı sonunda son tebliği aldıysam 2009 yılında zaman aşımına giriyor. Ama vergi dairelerinin zaman aşımını bozmak için bazı girişimleri olduğunu duymuştum. Beklemek rsikli olabilir. Sizce bunu bu şekilde bırakmalımıyım? Yoksa fırsat varken 18 e böldürüp ödeme yoluna mı gitmeliyim?