Miras Hakkımı Nasıl Alabilirim
Dedemin alt soyu (annanem 1978'de vefat etmiştir.)
1. Dayım, (2 oğlu ve 1 kızı var)
2. Teyzem (2 kızı ve 1 oğlu var)
3. Dayım (2005 yılında vefat etmiştir, hiç evlenmemiştir.)
4. Annem (2008 yılında vefat etti, babam ve ben, kardeşim mirasçılarıyız)
Sizleri yoğun zamanınız meşğul etmek istemezdim ama aşağıda belirtiğim sorulara cevap dileğiyle, (Cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.)
1. Miras oranım nedir?
2. Annemler dedem öldükten sonra (1989 yılı içerisinde) kura çekmek suretiyle bazı terekenin kura ile paylaşımını yaptılar, bu benim durumumu etkiler mi? (Ben bu şekilde mal paylaşımını istemiyorum, yeniden paylaşma yapılmasını istiyorum)
3. Eğer adil bir paylaşma olmadığı zaman açacağım dava (izal-i şuyu) nasıl gelişir?
4. Dayım dedemden kalan tarlaları bu güne kadar (20 yıldır) ekmekte ve bizi hakkınızı verceğim diyerek kandırmaktadır. Bu konuda ne yapabilirim? (Ecrimisil, sebepsiz zenginleşme davası vb.)
5. İzal-i şuyu davası ile dayımın oğulları üzerine almış oldukları tarla, traktör vb. mallarda sattırılabilir mi? (oğulları dayım yanında yaşamış olup, herhangi bir gelir ve işleri yoktur.)
Re: Miras Hakkımı Nasıl Alabilirim
Pek çok hukuki kavramı içeren cümleleriniz bu hukuki kavramlarla ilgili pek çok yanlış içeriyor. Reklamda "yoğuşmalı" sözcüğünü cümle içinde kullanan vatandaştan farkınız yok.
Cevap tek cümle:
1989'da dedeniz vefat ettiğinde dayılarınız, teyzeniz ve anneniz hayatta olduğu için siz dedenizin mirasçısı değilsiniz.
Bu dört mirasçı da kendi aralarında rızai taksimle malları paylaşmışlar.
Anneniz 2005'de altsoyu olmadan vefat eden dayınızın,
Siz de 2008'de vefat eden annenizin mirasçısısınız.
Bunlarla ilgili bir problem yoksa hiç bir hak talep edemezsiniz.
İzale-i şuyu ortaklığın giderilmesi davasıdır. Anlattığınız konularla alakası yoktur.
Ortak olduğunuz bir mal var ve bu malın kullanımı konusunda diğer ortaklarla anlaşmazlık yaşanıyorsa ortaklığın giderilmesi davasıyal bu malın paylaşımını, paylaşım mümkün değilse açık arttırmayla satışını talep edebilirsiniz.
Başkasının malı için izale-i şuyu davası açılmaz.
Cevap: Re: Miras Hakkımı Nasıl Alabilirim
Biz birisi üvey anneden olmak üzere 9 kardeşiz.5 katlı tek tapulu tapusu halen babamın üzerine kayıtlı 1996 da babam vefat etti.Babamın ölümünden önce ve sonrasından bugüne kadar binada 1 dairesinde üvey annem diğer 3 dairede kardeşlerim oturmaktadırlar.Diğer 6 kardeş başka yerlerde oturuyoruz.Ben şu an miras hakkımı almak istiyorum.Ancak miras malında oturan kardeşlerim ve üvey annem binanın satılmasına taraftar değiller.Diğer birkaç kardeş satmaya taraftar olsada uğraşmaya yanışmıyorlar ben, tek kişi mirasçı olarak hakkımı alabilirmiyim. Mahkemeye verme hakkım varmı en az kaç mirasçı mahkemeye başvurabiliyor miras malının paylaşılabilmesi için bu durumda ne yapabilirim bilgilerinizi arz ediyorum Şimdiden teşekkürler...
Mirasçılardan herhangi biri dava açarak satışı sağlayabilir.
Selam hepinize kolay gelsin
Bizim 95 te sonuçlanan bi miras davamız vardı..dedem vefat etti mirasını ikinci karısına bırakmıştı..annemlerde dava açıp mirastan hak kazandılar..benim annem o dönem kendi payını aldı..fakat teyzem yurtdışında olduğu için bu konularla ilgilenemedi.şimdi hakkını almak istiyor..fakat biz hangi bankadan alındığını bilmiyoruz..dava bursada oldu..bunun için bursaya gittik davanın olduğu yere..fakat onlarda mirasın bizlere düşen paylarının hangi bankaya yatırıldığını bilmiyor..biz şimdi bu hakımızın olup olmadığını zamanaşımıyla paranın eriyip erimediğini ve en önemlisi paranın şuan da nerede olduğunu nereden öğrenebiliriz..şimdiden teşekkür ederim