Sigorta işlemlerının yapılmaması
1 ay kadar once bir işe gırmıstım ve 3 hafta calıstım sonra projemiz bitti dediler ve daha sonra tekrar baslarsa tekrar arayacaklarını soyledıler,sigorta işlemleri içinde evraklarımı teslim etmiştim ancak gecen hafta sıgortamın yapılmadıgını ogrendım,bu konuda hakkımı nasıl arayabılırım?
Re: Sigorta işlemlerının yapılmaması
Alıntı:
oguzmert rumuzlu üyeden alıntı
1 ay kadar once bir işe gırmıstım ve 3 hafta calıstım sonra projemiz bitti dediler ve daha sonra tekrar baslarsa tekrar arayacaklarını soyledıler,sigorta işlemleri içinde evraklarımı teslim etmiştim ancak gecen hafta sıgortamın yapılmadıgını ogrendım,bu konuda hakkımı nasıl arayabılırım?
orada çalıştığına dair yazılı herhangi bir belge var mı elinizde?
Arkadaşım orada çalıştığınıza dair bir belge, çalışma döneminize ait mesai arkadaşınızın şahitliği müfettişe vereceğiniz işle ilgili bilgiler, çalıştığınız yere ait bilgiler, komşu çalışan şahitliği vasıtası ile önce çalışma bakanlığı bölge çalışma müfettişliği ya da SGK müfettişlerine başvurur durumunuzu rapora bağlatın. Sonra ilgili müfettişlerin rapor sonucu ile sigortalılık tespiti varsa rapora istinaden resen sigorta tesciliniz yapılr
Herkese mutluluk ve sağlık dilerim.
İşverene ihtar çekip , Hizmet sürelerinizin tespiti ile ilgili dava açabilirsiniz.
mrb ben 14nisan 2008de işe başladım ama sigortamı 29 kasımda başlattılar elimde ilk işe başladığım 2 haftanın haftalık çalışma düzeni var elimde işten çıkardıkları halde hak elde edebilir miyim, bu arada sefimizin ve şirket yetkililerinin imzası mevcut shiftte şimdiden tskler
Alıntı:
fatma07 rumuzlu üyeden alıntı
mrb ben 14nisan 2008de işe başladım ama sigortamı 29 kasımda başlattılar elimde ilk işe başladığım 2 haftanın haftalık çalışma düzeni var elimde işten çıkardıkları halde hak elde edebilir miyim, bu arada sefimizin ve şirket yetkililerinin imzası mevcut shiftte şimdiden tskler
Bu kısım yukarıda işlenmiştir. Hak elde edebilmeniz derken kıdem ve ihbar tazminatından mı bahsediyor sunuz ? lütfen bunu belirtin
Herekese mutluluk ve sağlık dilerim.
aslında bu konularda tebrübesizim ilk iş deneyimim ve sigorta girişim yoktu, yeni yasa kapsamına filan girdi emekliliğim magdur ettikleri için birşey yapamaz mıyım?
Alıntı:
aslında bu konularda tebrübesizim ilk iş deneyimim ve sigorta girişim yoktu, yeni yasa kapsamına filan girdi emekliliğim magdur ettikleri için birşey yapamaz mıyım?
Bakın sizi çok iyi anlıyorum şu anda birşey yapmayayım, sözü edilen işten ayrıldığım veya işten çıkartıldığım zaman bu hakkımı arayayım düşünceniz mi var ?
Alıntı:
rıza33 rumuzlu üyeden alıntı
Bakın sizi çok iyi anlıyorum şu anda birşey yapmayayım. Sözü edilen işten ayrıldığım veya işten çıkartıldığım zaman bu hakkımı arayayım düşünceniz mi var ?
Evet öle düşünüyorum çünkü bazı nedenlerim var ailevi, o yüzden sustum sigortamın yapılmamasına
Alıntı:
Evet öle düşünüyorum çünkü bazı nedenlerim var ailevi, o yüzden sustum sigortamın yapılmamasına
Bakın kanunda sigortasız çalışana ceza verilmemekle birilkte sigortasız işçi çalıştıran işverene ceza verilmektedir. Şimdi size şunu sorayım; diyelimki 3 yıl çalıştıktan sonra işten çıktınız veya çıkarıldınız ve yasal hakkınızı kullanarak dava açtınız ve sigortalı olmadığınız dönemler tespit edilerek sizin işe giriş tarihiniz gerçekten çalıştınız tarihe getirildi. Bununla ilgili kurum sizin işe girişinizi açtıgınız dava sonucuna göre resen yaptı ve primlerin ödenmesini için işverene gönderdi. Siz sigortalı olduğunuz zaman ücretinizden % 14 sigorta primi kesildiğini biliyor musunuz? Bu durumda kesinti yapılmadan tüm prim tutarları, cezaları ve faizleri işverenden tahsil edilecektir. Bu bana pek adil gelmiyor, ne olursa olsun, alevi sebepler veya başka birşey. Çalışanlar hep böyle sorularla ellerinde bir koz tutuyor. Hiç mi kusurları yok. işveren bu krizde ben zaten batıyorum sebebini gösterse sizce adil olur muydu. Yolun başında olduğunuzu söylüyorsunuz, hala koz tutmaya çalışıyorsunuz. Etik değil bu.
Herkese mutluluklar ve sağlık dilerim.