Arkadaşım Tarafından Arabama ve Arabamla Kamu Malına Verilen Zarar
öncelikle şimdiden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.olay şöyle gerçekleşiyor. 2 hafta önce bir arkadaşım ve kardeşim benim arabamla beraber istanbuldan edirneye gezmek ve eğlenmek maksadıyla gittik.gece alkol aldık ve yatıp uyuduk kuzenimin evinde.benimle beraber gelen arakdaşım sabah 6 da ben uyurken arabamın anahtarını ve cüzdanımı alarak evden çıkıyor ve otobanda önce kaza yapıyor daha sonra bu şekilde aracı sürmeye devam edip birde KGS gişesinden durmadan geçip bariyere çarpıp zarar veriyor.olay hiçbir şekilde polis veya jandarma tarafından tespit edilmiyor ve babasıyla beraber zararımı karşılayacaklarını olayın bu şekilde halledilmesinin iyi olacağını belirtiyorlar.samimiyet ve dostluğa güvenerek kabul ediyorum ve şuanda zararı karşılamayacaklarını söylüyorlar ve bana öde servise parayı arabayı al diyorlar bu durumda yapabilceğim bir durum var mı görüştüğüm bir kaç aile dostum araba hırsızlığı veya gasp suçundan ceza alabileceğini savcılağa dilekçe vererek bu işi halledebileceğimi söylüyorlar sizce nasıl bir yol izlemeliyim bir hak iddia edebilirmiyim.Elimde iddiamla beraber sunabileceğim 6 şahit ve büyük ihtimalle KGS geçişi sırasında çekilmiş fotoğraflar olacaktır yardımlarınızı ve görüşlerini bekliyor şimdiden tekrar teşekkür ediyorum.
Re: Arkadaşım Tarafından Arabama ve Arabamla Kamu Malına Verilen Zarar
Böyle arkadaş düşman başına! Geçmiş olsun! Olayı şahitlendirip haksız fiil nedeniyle alacak davası açacaksınız, başka bir çare göremiyorum. Fiil gaspa girmez, emniyeti suistimal de değil çünkü aracı kendiniz teslim etmemişsiniz. Hırsızlık deseniz değil çünkü büyük ihtimal biraz gezdikten sonra geri getirecekti. Bu olsa olsa "kullanma hırsızlığı" olabilir. Cezası yaklaşık hırsızlığın yarısı kadardır. Ödemezse kullanma hırsızlığından savcılığa başvuracağınızı belirtin sonuç alamazsanız dediğim gibi kullanma hırsızlığından savcılığa şikayette bulunursunuz. Tekrar geçmiş olsun.
ilginize çok teşşekür ediyorum yanlız hala arkadaş sıfatını kullandığım insanın o tarihte ehliyeti yoktu ve alkollüydü bu birşeyi değiştirir mi
Alıntı:
semihcevik rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle şimdiden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.olay şöyle gerçekleşiyor. 2 hafta önce bir arkadaşım ve kardeşim benim arabamla beraber istanbuldan edirneye gezmek ve eğlenmek maksadıyla gittik.gece alkol aldık ve yatıp uyuduk kuzenimin evinde.benimle beraber gelen arakdaşım sabah 6 da ben uyurken arabamın anahtarını ve cüzdanımı alarak evden çıkıyor ve otobanda önce kaza yapıyor daha sonra bu şekilde aracı sürmeye devam edip birde KGS gişesinden durmadan geçip bariyere çarpıp zarar veriyor.olay hiçbir şekilde polis veya jandarma tarafından tespit edilmiyor ve babasıyla beraber zararımı karşılayacaklarını olayın bu şekilde halledilmesinin iyi olacağını belirtiyorlar.samimiyet ve dostluğa güvenerek kabul ediyorum ve şuanda zararı karşılamayacaklarını söylüyorlar ve bana öde servise parayı arabayı al diyorlar bu durumda yapabilceğim bir durum var mı görüştüğüm bir kaç aile dostum araba hırsızlığı veya gasp suçundan ceza alabileceğini savcılağa dilekçe vererek bu işi halledebileceğimi söylüyorlar sizce nasıl bir yol izlemeliyim bir hak iddia edebilirmiyim.Elimde iddiamla beraber sunabileceğim 6 şahit ve büyük ihtimalle KGS geçişi sırasında çekilmiş fotoğraflar olacaktır yardımlarınızı ve görüşlerini bekliyor şimdiden tekrar teşekkür ediyorum.
Aracınızın kullanılıp geri getirilmesi, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere fiilin işlendiğini, eylemin kullanma hırsızlığı kapsamında kaldığı sonucunu doğurmaktadır.
B]TCK nın Kullanma hırsızlığı başlıklı 146.maddesinde [/B]"Hırsızlık suçunun, malın geçici bir süre kullanılıp zilyedine iade edilmek üzere işlenmesi hâlinde, şikâyet üzerine, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Ancak malın suç işlemek için kullanılmış olması hâlinde bu hüküm uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.
Suç takibi şikaye bağlıdır. Şikayet etmediğiniz sürece soruşturma başlamaz.
Verilecek ceza hırsızlık suçunda belirlenecek somut cezanın yarısıdır.
Kişinin ehliyetsiz olması ayrıca 2918 sayılı trafik kanunu kapsaminde de cezalandırılmasını gerektirir. Ancak kullanma hırsızlığı suçunun oluşumu açısından bir önem taşımaz. Alkollü olduğunun araç kullanırken saptanmamış olması karşısında bu iddianın dile getirilmesi bir sonuç doğurmaz.
Tazmınat davasınıda ceza davasına parelel biçimde açabilirsiniz.
Savcılık işin ceza boyutu ve davası ile ilgililenir. Yani alacağınaza karışmaz,doğan tüm zararınızı hukuk mahkemesinde tazminat davası açarak karşılayabilirsiniz.
Ceza davasının sonucunu illede beklemek zorunda da değilsiniz.
Geçmiş olsun....
ilginize ve verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim önder bey verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı umarım sorunlarımı en kısa zamanda çözüme kavuşturabilirim
Alıntı:
semihcevik rumuzlu üyeden alıntı
ilginize çok teşşekür ediyorum yanlız hala arkadaş sıfatını kullandığım insanın o tarihte ehliyeti yoktu ve alkollüydü bu birşeyi değiştirir mi
Semih bey, gelecekte karşınıza arkadaş olarak daha düzgün insanların çıkmasını dilerim. Ne biçim insanlar olduk, bu gidişle Türk toplumunun sahip olduğu ARKADAŞ, DOST değerleri de dejenerasyon ile yok olacak. Arkadaş diye herhalde yakın bir gelecekte amerikan filmlerinde gördüğümüz barlarda bir gecelik mesafeli ve anlık menfaate dayalı sohbet birlikteliklerine diyeceğiz..
Çok yazık.