Evi tuttuktan sonra, evde problem çıkarsa haklarım nelerdir?
Ev tutarken farketmedik.çok rutubetli yağmur yağınca tavanım yemyeşil oldu akıyor haklarım neler? Ne yapabilirim?
Başlığı altında daha önce yanlış bir konu başlığına yazdım. Özür dilerim.
--------------------------------------------------------------------------------
Merhabalar,
3 ay önce ev kiraladık. 1 yıllık kontratımız var. Evi tuttuğumuzda yeni boyanmıştı, temmuz ayıydı ve camlar vs açık olduğu için ev normal görünüyordu. Yağmurlar başlayınca tavanımız yemyeşil oldu damlıyor. Ev öyle rutubetli ki herşey hatta dolaptaki elbiseler bile birkaç haftada küfleniyor. En üst katın bir altında oturuyorum. Üst katta 1, bulunduğum katta 2 daire var. Berbat duruma gelen tavan (evin yarısı) Üst katın balkonuna denk geliyor. Su alması engellense bile ben o berbat tavanla vs yaşamak zorundayım en azından yaz gelene kadar yapılamayacak, boyansa bile tekrar yeşillenecek çünkü tavan su almış durumda.
Yasal haklarım nelerdir? Kira bedelinin düşürülmesi mümkün müdür? Evin bu şekilde olduğunu söylemedikleri için kontratın süresi dolmadan iptal etmek mümkün olur mu?
Yardımlarınız için teşekkürler.
Re: Evi tuttuktan sonra, evde problem çıkarsa hakarım nelerdir?
ev sahibine telefon edip durumu bildiriniz.
bu malum durum elbetteki ev sahibinin suçu değil belki haberide yoktur.önce ikaz ediniz ve çağırıp gösteriniz.
gelen sızıntı üst katın balkonundan geliyorsa ,üstteki katın mal sahibini bulup durumu anlatınız .muhtemelen onun da haberi yoktur.
önce durum iki kat malıkı arasındadır.üst kattaki daire sahibi gelen akıntıyı kesmek zorundadır. kat mülkiyeti kanunu icabı.
sizin ev sahibiniz de üst katı uyarmak zorundadır belli bir süre verip akıntıya müdahele etmesi isteye3bilir.,
bütün bunlardan size düşen ,her iki ev sahibini ve apartman yönetimini uyarmak .
gerekirse yazılı olarak ikazda bulunmak .
bunlar uzun ve moralım bozuldu derseniz.
b planı ,ev sahibinize noterden ihtar çekerek halı keyfiyeti anlatmak ve tamiri için süre vermek bu süre zarfında hareket etmezse evi boşaltacağınızı ve uğradığınız zararları telafi amacıyla dava açma hakkına sahip olacağınızı hatırlatın.bu sert bir tedbir aranızı bozabilir.
çok moralim bozuk derseniz.avukata başvurunuz .elbette birtakım haklarınız var onlar size daha fazla yardımcı olacaklardır.tabi iş o boyuta gelmişse
Sayın becozyme'nin sulh ve dostane çözüm önerisi öncelikli olarak denenmeli, sonuç elde edilemezse, ihtarname çekilip eksikliklerin düzeltilmesi istenmeli, bu da kifayetsiz kalırsa sözleşmenin imkansızlığı nedeniyle kira akdinin feshi için dava açılmalı.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim,
Ev sahibimle görüştüm, ben daha yazın boyattım eve tekrar boyatmam diyor. Üst katın sahibi ise yaptırırız diyor ama oralı değil. Haftalardır hiçbirşey yaptırmadı. Gün geçtikçe daha kötü oldu. Hatta eşyalarım bile küflenmeye başladı. Evdeki ahşap tüm eşyam küfleniyor... Korkunç durumdayım elbiselerim bile küflendi. Artık evde duramıyorum bile.... Ne yapabilirim?
Alıntı:
gzmflz rumuzlu üyeden alıntı
Yanıtlarınız için teşekkür ederim,
Ev sahibimle görüştüm, ben daha yazın boyattım eve tekrar boyatmam diyor. Üst katın sahibi ise yaptırırız diyor ama oralı değil. Haftalardır hiçbirşey yaptırmadı. Gün geçtikçe daha kötü oldu. Hatta eşyalarım bile küflenmeye başladı. Evdeki ahşap tüm eşyam küfleniyor... Korkunç durumdayım elbiselerim bile küflendi. Artık evde duramıyorum bile.... Ne yapabilirim?
Yukarıda anlatılanları yapabilirsiniz.
İhtarda belirtilen sürede yine bir gelişme olmazsa, dava açtığımda hangi masraflarım karşılanacaktır? Şu an tuttuğum eve taşınırken ödediğim nakliye, evi tutarken emlakçıya ödediğim para, ve evde küflendiği için kullanamadığım (gitar vs gibi) eşyalarımın da masrafları ödenir mi? Dava açtığım takdirde sonuçlanana kadar evi boşaltıp başka bir yere taşınmam mümkün olacak mı? Yoksa sonuçlanmadan bu evden ayrılamayacak mıyım? Şiddetli eklem-boyun ağrılarından yakındığım için doktora gittim romatizma başlangıcı olduğunu(kaldı ki ben yalnızca 20 yaşındayım) ve tetkiklerden sonra evimdeki rutubetten olabileceğini söyledi. Ben öğrenciyim, evi babam benim oturacağımı söyleyerek tutmuştu, kontrat babamın üzerine, ihtarı noterden ben mi çekmeliyim babam mı? Ev sahibim, üst kattaki yaptırırsa ben de yaptırırım, o yaptırmadığı için boyatmıyorum diyerek beni atlatıyor, halbuki kendisi "ben daha yazın boyattım tekrar boyatmam sil otur!" demişti, babam gelip kendisiyle konuşunca ağız deiştirdi, önceden yapmayacağım diyordu, şimdi yaptırırız deyip bahaneler buluyor. Öyleyse ben ev sahibime mi ihtar yollamalıyım, yoksa hem ev sahibime hem de üst katın sahibine mi? Yol göstericiliğiniz için çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Ev tutarken farketmedik.çok rutubetli yağmur yağınca tavanım yemyeşil oldu akıyor haklarım neler? Ne yapabilirim?
Başlığı altında daha önce yanlış bir konu başlığına yazdım. Özür dilerim.
--------------------------------------------------------------------------------
Merhabalar,
3 ay önce ev kiraladık. 1 yıllık kontratımız var. Evi tuttuğumuzda yeni boyanmıştı, temmuz ayıydı ve camlar vs açık olduğu için ev normal görünüyordu. Yağmurlar başlayınca tavanımız yemyeşil oldu damlıyor. Ev öyle rutubetli ki herşey hatta dolaptaki elbiseler bile birkaç haftada küfleniyor. En üst katın bir altında oturuyorum. Üst katta 1, bulunduğum katta 2 daire var. Berbat duruma gelen tavan (evin yarısı) Üst katın balkonuna denk geliyor. Su alması engellense bile ben o berbat tavanla vs yaşamak zorundayım en azından yaz gelene kadar yapılamayacak, boyansa bile tekrar yeşillenecek çünkü tavan su almış durumda.
Yasal haklarım nelerdir? Kira bedelinin düşürülmesi mümkün müdür? Evin bu şekilde olduğunu söylemedikleri için kontratın süresi dolmadan iptal etmek mümkün olur mu?
Yardımlarınız için teşekkürler.
Bu akma olayı yağmurdan kaynaklanıyor ve üskatınızla bir ilgisi yok ise dış cepenin sıvasından veya catıdaki bir catlaktan su girmesi neticesinde bu olay meydana geliyor ise,bundan apartıman yöneticisi başta olmak üzeri ortak kullanım alanı olduğundan tüm katmalikleri sorumludur.
Eyer bu akıntı sadece yağmurlarda üskatın balkonundan sireyat ediyorsa bu balkonun derzleri gevşemiz ve kalkmış ola bilir buradan kaynaklandığı tespit edilmesi durumunda sadece üst katınız sorumludur.
Bu halde eyer bu aksaklığı gidermeyip sizi bu şekil rahatsız eden durum ortada olunca eşyalarınızın,gardorapınızın,hatta müzik aletinizin zarar görmesi neticesinde bunu mahkemeden tespit ettirerek doğan zararı bu kişilerden tahsil ede bilirsiniz.
Peki dava açarsam bu evden ne zaman taşınabilirim? Davanın sonuçlanmasını beklemem gerekir mi? Sonuçlanması ne kadar sürer? Avukat tutmam gerekir mi?
Alıntı:
Peki dava açarsam bu evden ne zaman taşınabilirim? Davanın sonuçlanmasını beklemem gerekir mi? Sonuçlanması ne kadar sürer? Avukat tutmam gerekir mi?
Zaten bu konuda bir işlem yapıcaksanız tabiki bir avukatın hukuki bilgisinden istafade ederek yapmanız daha mantıklı ve iyi bir sonuc almanız acısından tavsiye ederim.