mrb herkese.
ev satın alıyorum.tapu senedinde kat irtifakı işaretli ev sıfır bir daire.nelere dikkat etmem lazım???
Printable View
mrb herkese.
ev satın alıyorum.tapu senedinde kat irtifakı işaretli ev sıfır bir daire.nelere dikkat etmem lazım???
ayrıca yarın tapuya gittiğimizde mal sahibiyle bu kat irtifakı kat mülkiyetine tapu da mı dönüşüyor??yardımcı olursanız sevinirim.
KMK madde 10: Kat mülkiyeti ve kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğar. Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti (Kat mülkiyeti) ne çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulamaz.
Nasıl kurulacağı da Kat Mülkiyeti Kanunu'nun müteakip maddelerinde açıklanıyor:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=2442
yarın ben mülk sahibini tapu ya götürüp kat irtifakını kat mülkiyetine mi geçirtmesini mi söyleyeceğim yoksa bu iş belediye den mi oluyor kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş???
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapu konusu sizi biraz rahatsız etmiş anlaşılan. Bitmiş ve yıllardır oturulan dairelerde bile hala kat mülkiyeti tapusu yok. Bunu kafanıza takmayın. Tek dikkat edeceğiniz nokta size fiziken gösterilen daire ile tapuda satılan dairenin aynı olup olmadığıdır. Tapu siciline imzanızı atmadan bu hususu iyice inceleyin. Çok seyrek de olsa bazı dolandırıcılıklar olabiliyor; örneğin 2. kat bir daire size gösterilip tapuda bodrum bir daire satılabiliyor.
Merhaba,
Almayı planladığınız ev irtifak tapusuna sahip ise daha sonra bunun mülkiyet tapusu ile değiştirilmesi gerekecek ve bu değişim için gerekli olan iskan harcı, bina tescil harcı tarafınızdan ödenecek. Bu miktarlarda 5000 liranın altında kalırsa çok iyi. Bunları bilin, mevcut kat malikleri ile tapuya gideceksiniz, müracaat ederek irtifak tapularını mülkiyete çevireceksiniz. Tabi daha önce belediyeden iskan alacaksınız. Bu işler hepsi zaman, para ve takip gerektirecek, mevcut maliklerle ile çıkacak anlaşmazlıklarda caba. 2007 yılında yapılan değişikliklerle harç ve vergi akçağını önlemek için Kat Mülkiyeti Kanununda bu işler için daha sıkı düzenlemeler getirildi. Er veya geç bedelini ödeyerek mülkiyet tapusunu alacaksınız, kaç lira ödeyeceğiniz önemli!!
Saygılar
iyi geceler.
diyelim ki kat irtifak tapulu şekilde dairede oturmaya başladım.kat müülkiyeti almadan.daha sonra irtifak tapulu şekilde bu evi satmak istesem satabilir miyim??