Klonlu Telefon Sorunu ve Adalet
Daha önceki başlıklarda bu konuyla ilgili sorunlar daha önceki başlıklarda kısmen de olsa ele alınmasına karşın, hukuk sürecindeki belirsizlik ve sonuçları üzerinde tartışma yaratmak için ayrı bir başlık altında ele almayı uygun gördüm. Bu konuda sanırım, gücü, mevzuat bilgisi, parası ve zamanı olan bir hukukçunun ağzı yanmadıkça da yapabilecek bişi yok. Çünkü tüketici bu konuda tamameb mağdur durumdadır. Tüketici Hakları Hakem Heyetine başvuruyorsunuz, haklı olduğunuz için sizin lehinizde karar çıkıyor, davalı taraf 15 gün içinde itiraz ediyor. Dava Tüketici Hakları Mahkemesine yansıyor, sonuçta mahkeme heyet kararını bozmakla kalmayıp, mahkeme masraflarını da haklı tüketiciye yüklüyor ve siz de elinizde faturası ile sıfır bir kapanmış yada tek hatta açılmış bir telefonla ortalıkta öylece kalıveriyorsunuz. Karar bağlayıcı ve kesin. Bu ülkede küçücük bir ürün için adalet böyle tecelli ederken, çok daha büyük meselelerde Allah hepimizin yanında olsun. Oysa beklediğim: ürünün sorunsuzca değiştirilmesi yada üretici firma servisine gönderilerek Türk Telekomun da bilgisi dahilinde yeni bir IMEI oluşturulması kararıydı. Telefonu henüz klonlanmamış, şanslı üyelere saygılarımla...
Re: Klonlu Telefon Sorunu ve Adalet
Tartışma yaratmak ve çözüm üretmek istemiştim ama çok ilginç, ne yazıkki canı yanmayan anlamıyor durumu, ilgilenmiyor, beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın hesabı herkeste... Ben konu ile ilgili tartışma açalı neredeyse bir hafta olacak bir allahın kulu bile cevap vermedi. Bu konuda zaten tüketici mahkemesi Vatikandaki Papanın Tenasül Organı vazifesi görüyor anlayacağınız !!! Adı var kendi yok...
sayın solymax başka bir arkadaşın da klonlu cihaz davasında yazdığım gibi siz de muhtemelen davalara katılmadınız ve hakim karşısında kendinizi savunmadınız.çünkü nokia neredeyse tüm davaları tüketici hakem heyetine başvuru süresinin geçirilmiş olması bahanesiyle kazanıyor davaları.ve en önemli nokta benim cihazım aralık ayı gibi kapandığı halde mahkemede mart ayında kapanmış gibi gözüküyor yani çok daha önce sebebini bilmiyorum ama öyle okundu.ama dediğim gibi davalara katıldım ve aldığım yerin oyalaması üzerine hakem heyetine başvuruda geciktiğimi söyledim.hakim de insaflı olsa gerek lehime karar verdi.büyük şirketlerle uğraşmak zor.siz davayı kazandıktan sonra parayı alana kadar da canım çıktı.her hafta arıyordum nokia yı hukuk departmanında incemelede deniyordu. icra yoluyla tam 7 ay sonra aldım.
Telefon bugün itibariyle kapandı. Seçeceğim bir hattıma açtıracağım. Ancak telefonumun IMEI'sini kopyalayanın da telefonu kapanmasına karşılık, o vatandaş şimdi gidip bir yerlerde 15 YTL e telefonuna yeni bir IMEI attıracak ve bir başkasının canını daha yakacak. Oysa Nokia larda bunu yapmamıza olanak yok! BU nasıl adalet? Telekominikasyon kurumu bu durumun farkında değil mi? IMEI kopyalanan cihaza zaten kapandıktan sonra yeniden IMEI atma şansı varken asıl hak sahibinin böyle bir teknik alt yapısı olmayabilir!!!
Selamlar;
Bu konuda başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum:
-Ümraniye CarrefourSA'dan Samsung marka bir cep telefonu aldım.
-Telefonda 2 hafta sonra şebeke gitti. Servise verdim. Servis 3 hafta! sonra raporunda "cihazın imei nosunun kopyalandığını yani klonlu olduğunu " , satıcı firmayla görüşmem gerektiğini söyledi.
- Telefonu aldığım yere giderek durumu anlattım. Oradaki görevli" tüketici hakem heyetine başvurmamı ve belge getirmemi" söyledi.
-Tüketici hakem heyetine başvurdum 2 ay sonra lehime karar çıktı. Ve satıcı firma (saolsun) ayıplı telefonu alarak ücretini geri iade etti.
- Ancak evime Tüketici Mahkemesinden duruşma günü için çağrı yazısı geldi. Carrefour'un telefonu aldığı İthalatçı Firma olaya itiraz için adıma dava açmış.
Şimdi bu durumda belirttiğiniz gibi büyük ihtimalle dava aleyhime sonuçlanacak gibi görünüyor. Bu konuyla ilgili mümkünse bazı sorularım olacak;
-Dava aleyhime sonuçlanırsa ödeyeceğim yargı masrafları ne kadar olur?
-Dava aleyhime sonuçlanırsa Yargıtay'a nasıl başvurabilirim? Başvurursam kazanma şansım var mı?
-Dava aleyhime sonuçlanırsa bu " Kazığı yiyince sesini çıkarmayacaksın, hakkını aramayacaksın, pusup oturacaksın, bi daha görmeyelim seni buralarda" anlamına mı geliyor?
- Dünya'da bu olayın yaşandığı 2. bir ülke daha varmıdır?