Askerlik- Kıdem Tazminatı Hakkında
Merhaba
Benim yaşadığım sıkıntı diğer konulara benzer şeyler içermektedir.Yine de kendi durumunu net olarak belirlemem için sizlere ihtiyacım var.
İşyerine başlangıç tarihim 24.09.2007 dir.Sigorta başlangıç tarihim 01.11.2007
sigortamın biraz geç başlamasını ben istemiştim sözlü olarak bunu bildirdim ve kabul ettiler.Sebep ise o ara işsizlik aylığı alıyor olmamdı.13/10/2008 işyerine yazılı ve sözlü olarak 07.11.2008 günü askerlik nedeni le ayrılacağımı bildirdim.(askeriyeden alınmış faxsım onuda verdim.Gideceğim tarihe ilişkin )Sorun yok ! fakat geçtiğimiz 24/10/08 tarihinde işveren istifanı kabul ediyorum ! ! kıdemini vermiyorum dedi. Kıdemimi yasal olarak doldurma süreme 6 iş günü kala benİ işten çıkartıyor.BeNim askerlik için verdiğim dilekçeyi istifa olarak değerlendiriyor.
şimdi ne yapmalıyım ?
Re: Askerlik- Kıdem Tazminatı Hakkında
İşverene ayrılacağınızı ne şekilde bildirdiniz?
Merhaba işverene bildirimimi 13/10/2008 de yazılı olarak bildirdim.Askerlikten aldığım yazı ekiyle beraber a4 kağıdına durumumu bşlderen dilekçeyle ....
İşveren durumu yazılı olarak bildirip,sizin yapmış olduğunuz ayrılma bildiriminin askerlik nedeniyle ayrılma olduğunu,ayrılma tarihini 07.11 olarak bildirdiğinizi,durumun istifa değil haklı nedenle sözleşme feshi olduğunu,bildirdiğiniz tarihten öncesi için bir ayrılma bildiriminde bulunmadığınız,dolayısıyla belirttiği gibi kabul edebileceği bir istifa durumu olmadığını belirtin.
Sizin belirttiğiniz tarihten önce yapılacak bir feshin ise işveren tarafından yapılmış olacağını bu durumda işverenin ihbar öneline uyması,uymazsa ihbar tazminatı ödemesi gerektiğini bildirip,ihbar tazminatı talep edebilirsini.
Durumunuzda ihbar tazminatı ile kıdem tazminatı arasında uçuk bir fark olmayacağını düşünüyorum.
Diğer yandan ihbar süresi kadar çalışmanız durumunda zaten kıdem tazminatına da hak kazanacaksınız.
İşveren buna rağmen sözleşmenizi sizin feshettiğinizi belirtip hakkınızı vermezse,iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Tşk ederim.Yarın noter aracılığı ile durumu anlatan yazıyı işvrene göndericem.
01/10/1997 tarıhınde başlamış olduğum işime 01/06/1999 tarihine kadar stajer olarak ve o tarıhdende 30/11/2008 tarıhıne kadar normal şekilde çalışmama devam ettım askerlık dolayısıyla işden ayrılacağımı zorunlu askerlık sebebıyle başlayan bır dilekçe ıle yonetıme bıldırdım benım öğrenmek ıstediğim tazmınatımın nasıl hesaplanacağı ve staj donemi için tazmınat hakkımın bulunup bulanmadığı benı bu konuda aydınlatırsanız sevınırım şimdiden teşekkür ederım
Staj dönemi kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz,kıdem tazminatınız 02.06.99 tarihinden itibaren ayrıldığınız güne kadar olan çalışmanız için son almış olduğunuz brüt ücrete diğer yemek,yol,yakacak yardımı,süreklilik kazanmış ikramiyelerin ortalamalarının da ilave edilmesiyle bulunan ücret üzerinden hesaplanır.Bulunan ücret kıdem tazminatı tavan ücretinden yüksek ise bu durumda hesaplama kıdem tazminatı tavan ücreti dikkate alınarak yapılır.
Kabaca formul; bulunan giydirilmiş brüt maaş/365=günlük kıdem tazminatı tutarı x çalıştığınız gün sayısı .
Bu tutardan % 0,6 damga vergisi kesilir.
Öncelikle biz amatörlerede formunuzda yer ayırdığınız için ve amatör olduğumuz bu konularda profosyonelce bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.Benim de bir sorum olacaktı ve bu soruma bir türlü yanıt bulamıyorum.2008 Mart ayında askerliğimi yapmak için işten ayrıldım.Ve askerliğimi kısa dönem yaparak eylül ayında bitirdim.Çalıştığım şirketten askerlik sebebiyle ayrıldığım için kıdem tazminatımı aldım.Şimdi tekrar eski iş yerime dönmek istiyorum.Malum şuanki global kriz hiç bir yerde iş bulamıyorum.Bu konuda herkez farklı birşey söylüyor.Kıdem tazminatını aldığın için giremessin, yasal olarak askerlik sebebiyle çıktığın için seni 2 ay içinde işe almaları gerekir, şirkete biri alınacağı zaman ilk sen alınırsın gibi söylemler.Bu konuda ki yasal prosödür tam nedir?Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.Sorumu dikkate aldığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Başarılarınızın devamını dilerim.Saygılarımla...
mrb lar Forumda aradım benim sorunuma bi yanıt bulamadım...19\03\2003 tarihinden itibaren bi kamu kuruluşunda anlaşmalı müteahhit firmanın elemanı olarak çalışıyorum...Askerlik sebebiyle 03\12\2008 tarihinde işten ayrılacağım..Yanlız işyerinde belirttiğim tarihler arasında şirket sürekli değişmiş (ssk işyeri no) ama şirketteki çalışanlar ve yöneticiler aynıydı Şirket sahibi her yılın 12. ayında ihale usulu ile iş alıyor...Bizleri ise her yıl 358 gun sigortalı gösterip yeni bi işyerine başlar gibi girdi çıktı yapmışlar...en azından bu giriş çıkışlarda ihbar imzalatmaları gerekmiyormu.,Kıdem tazminatı hak edermiyim..durumu bölge çalışmaya bildirsem birşey anlarmıyım.. 02\12\2008 itibariyle dilekçeyi şirkete vereceğim...bu arada belirttiğim tarihler arasında kamu kuruluşunda çalıştığıma dair elimde çalışma belgesi var.
Aradaki giriş çıkışların bir önemi yok.Toplam çalışma sürenizden işyeriniz sorumludur,kıdem tazminatınızın ilk başlama gününüzden hesaplanması gerekir.