Düşük Değerli Konuta Yüksek Değer Konut Kredisi Banka Sorumluluğu
2005 yılında bir arkadaşa 50.000.-ytl bedelli kullandığı konut kredisine kefil oldum.10 yıl vadeli ve 1100 ytl aylık ödemesi var.Kredi kullanan arkadaşın aylık toplam resmi geliri 500 ytl yi şuan bile geçmiyor.Birde o tarihte konut 50.000 ytl ye alındı .(gerçek değeri şuan o kadar yapmıyor.)Banka görevlisi müd.yada banka çalışanı evin değerini 80.000.-ytl olarak yüksek değer biçmiş.
Bu kullanılan kredide gerek borçlunun düşük geliri ve gerekse konutun yüksek değer biçilmiş olması bankayı sorumlu yaparmı.Bankanın konutu yüksek değerde göstermesi ayıplı alışveriş olurmu.Önümüzdeki günlerde borçlu borcu ödeyemez duruma gelirse bankanın bu sorumsuz davranışından dolayı mağdur olurmuyum.
Değerli yorum ve cevaplarınızı bekliyorum.Saygılarımla.
Re: Düşük Değerli Konuta Yüksek Değer Konut Kredisi Banka Sorumluluğu
bir haftadır bekliyorum bir kelime yazın diye olumlu yada olumsuz saygılarımla.
Cevap: Düşük Değerli Konuta Yüksek Değer Konut Kredisi Banka Sorumluluğu
merhabalar..
Bu bahsettiğiniz konu bankayı hiç ilgilendirmez hatta düşük maaşlı birine bir adet kefille kredi vermesi bankanın risk alarak verdiği bir durum hatta krediyi alan için bir şanstır.. Bende aynı şekilde ev kredisi kullandım, kefil ve kredi çeken karı koca, ödeyen ise ben..
ilk arkadaşa diyeceğim.. evin değeri yerine banka alacağını düşünür, taksitleri ödedikce problem yok.. krediyi ödeyen taksiti ödeyemezse banka önce kefile sulanır sonra evi satıp parasını kurtarmaya bakar.. mağduriyet = kefillik değilmi zaten..
ikinci arkadaşa diyeceğim... evin taksitini ben ödüyorum, kağıt üstünde kardeşimin ismi yazıyor.. kardeş bile arasında olsa çook huzursuzluk veren bir durum.. bankada kimin ismi yazılıysa ceremenin sahibi o olur.. Arkadaşının ödeyemediği taksit sayısı 2'yi geçmiş ise banka tepenize binmek için geç kalmış zaten..
Konut kredisinde malı alan kişiye banka ihtar çeker bütün borcun faizi ile birlikte ödenmesini ister, ödenemiyorsa icra yolu ile evi satışa çıkarır ve istediğini alır.. en akıllı yol olarak gördüğüm ve benim zor durumda kaldığımda yapacağım şey, bankaya borcu ödeyemeyeceğim diyerek başvurmak ve evi satmak için süre istemek..
Cevap: Düşük Değerli Konuta Yüksek Değer Konut Kredisi Banka Sorumluluğu
Emlakçı, arkadaşıma evin değerini yüksek söylüyor..nasılsa ekspertizde sende göreceksin diye ekliyor..konu bana intikal ediyor imzalar atılıyor iş bitiyor.!Arkadaşım iflas edince bende evi onun isteği doğrultusunda satışa çıkarıyorum,dairenin aslında yarı fiyatında olduğunu anlıyoruz..Aynı şekilde birkaç olay daha patlak verince banka müdürü ve tayfası sürgün yiyor,bu arada emlakçının akibeti daha kötü ,15 gün önce bir silahlı kavgada öldürülüyor,bizde bu evden kurtulmak için çırpınıyoruz..