Eski iş yerim tebligat gönderdi
Selamlar,
eski iş yerim yeni iş yerime adıma ve yeni iş yerime düzenlenmiş bir tebliğgat gönderdi.Konusu şöyle:
-çalışan, hizmet akdinin kendi kusuru dışındaki bir sebepten dolayı XXXX tarafından veya XXXX'in kusuru dışındaki bir sebepten dolayı kendisi tarafından sona erdirilmesinden sonra 1 yıl süresince, XXXX nezdinde öğrendiği şirket bilgilerini değerlendireceği dolaylı veya dolaysız olarak rakip bir şirkette ücretli veya ücretsiz çalışmayacağını veya bu tarz bir ticari faaliyeti kendi adına gerçekleştirmeyeceğini beyan, kabul ve taahhüt eder.Söz konusu kısıtlama TC sınırları ile sınırlıdır; şu kadarki yurtdışında gerçekleşip TC sınırları içinde XXXX ile dolaylı veya dolaysız olarak rekabet etmeye yönelik gerçekleştirilen...
- Taraflardan birisinin işbu anlaşma hükümlerine aykırı davranması durumunda, diğer taraf (hizmet akdi çerçevesinde doğan hakları saklı kalmak koşuluyla) kendisinden aykırı davranıştan kaynaklanan maddi ve manevi tazmin edilmedisi ve buna ilaveten kendisine çalışanın 12 aylık brüt maaşı tutarında cezai şart ödenmesini talep edebilir.
Şu an yeni iş yerimdeyim, haliyle bu cezayı ödeyemeyeceğim meblağı 1 hafta içinde vermemi istiyorlar, tebliğgat noter tarafından gönderildi ve benim ne yapmam gerekiyor onu merak ediyorum? Eğer 1 hafta içinde cevap vermez isem hakkımda yasal işlem yapacaklarını yazmışlar?
Şimdi yasal işlem ne demekdir? İcra mı? sulh mu? veya iş mahkemesi midir?
mal beyanında bulunma, karşı dava açma, red etme ne yapabilirim? Teşekkürler
Saygılarımla
Re: Eski iş yerim tebliğgat gönderdi
Eski işyerinizle yaptığınız sözleşmedeki rekabet yasağı ile ilgili maddeyi hatırlıyormusunuz?
Re: Eski iş yerim tebliğgat gönderdi
evet hatırlıyorum, zaten alıntı oradan.
ama bunun çalışanı bağlayıcılığı nedir? sonuçta işten ayrılalı 3,5 ay gecti
ve ben işten ayrıldım.ama yazılanların coğu çalışanı korkutma ve işten ayrılmasını engelleme amaçlı, ben imzamı attığımı hatırlıyorum, sadece fiiliyatta bu yukarıdaki sözleşmenin ne kadar bağlayıcı olduğu, çok gecerli sebeplerimde var (eşimin iş bulamama dolayısıyla ve evlenmem dolayısıyla zorunlu şehir değiştirme ve yeni iş bulma). bunlar göz önünde bulundurulur mu?
ama asıl öğrenmek istediğim süreç nasıl işleyecek? ve ben bu süreçte nasıl davranmalıyım?
Re: Eski iş yerim tebligat gönderdi
tekrar sormak istiyorum,
yukarıda gönderdiğim gibi çalışan-işveren arasında yapılan yazılı anlaşmaların hukuki olarak çalışanı bağlayıcılığı nedir? ve süreç nasıl işlemektedir? ve benim buna karşı ne yapabileceğimi açıklayabilir misiniz?
Saygılarımla
Re: Eski iş yerim tebligat gönderdi
Yapılan sözleşme tarafları bağlar.Zaten taraflı bağlamak için sözleşme yapılır.Ancak iş sözleşmelerindeki tek taraflı herhangi bir yapılmış harcamaya bağlanmamış cezai şartlar (eğitim gideri gibi)veya belli bir süre ve coğrafi bölgeye bağlanmamış çalışma yasağı ile ilgili maddeler geçerli kabul edilmez.(Genelde)
Şehir değiştirdi iseniz,yeni ve eski işyeriniz farklı şehirlerde ise bu durumda bu maddenin sizin için geçerli olmayacağını düşünüyorum.
Noter kanalıyla cevap verip,belli bir coğrafi bölge ve süre şartı olmayan ilgili sözleşme maddesinin geçersiz kalacağının açık olduğu,yeni işyerinizin eski işyeri ile farklı bir ilde olmasının da göz önüne alındığında bahsedilen tazminatı ödemeyeceğiniz bildirebilirsiniz.
Hukuki işlem sürecinde bir avukatla birlikte hareket etmek sizin yararınıza olacaktır.