3 Yıllık süreyi doldurmama rağmen
Saygılarımı sunarak danışmak istediğim konuyu kısaca aktarmak istiyorum.2005 senesinde açmış olduğum boşanma davası eşimin boşanmaya yanaşmaması ve benimde geçimsizliğimizi kanıtlayamamış olmamdan dolayı reddedildi. 3 yıllık süreyi doldurduğum için boşanmak için tekrar müracatımı yaptım.Bu arada eşimde; boşanma,maddi manevi tazminat ve çocukların velayetlerini içeren dava açtı. Geçen aylardaki açmış olduğum dava duruşmam, eşimin açmış olduğu dava dosyasının incelenmesi gerekçesi ile ertelendi.Eşimin davasının görüleceği duruşmada şahitlerin dinlenmesi adına ertelenmiş bulunuyor.
Eşimin açmış olduğu davanın benim açmış olduğum davayı uzatması mümkün mü?Boşanmanın gerçekleşmesi için 3 yıllık sürenin geçmiş olması yeterli değil mi?
Eşimin açmış olduğu dava, benim açmış olduğum davada boşanma kararının alınmasına engel midir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
Re: 3 Yıllık süreyi doldurmama rağmen
3 yıllık fiili ayrılığa dayanarak açılan boşanma davasında, önceki davası reddedilen taraf boşanma açısından kusurlu sayılır. Diğer taraf talebi halinde nafaka ve tazminata hak kazanır.
Dolayısıyla eşiniz dava açmasaydı bile sizin davanızda nafaka ve tazminat talep edebilirdi ve bu konuda mali durum araştırması sonuçlanana kadar dava uzardı.
Ayrıca davayı uzatacak bir diğer konu çocuk varsa velayettir.
Yani davanın uzayıp uzamaması velayet, nafaka ve tazminat konularındaki anlaşmazlıkların olup olmamasına bağlıdır.
benim için önemli olan boşanma kararının alınması. Hakimin böyle bir ara karar vermesinin mümkünü yok mudur? Boşanma kararı alınıp diğer sürecin yani velayet ve tazminat sürecinin devam etmesi mümkün değil mi? Ayrıca yalnış hatırlamıyorsam medeni kanuna göre 3 yıl içinde bir araya gelemeyen çiftler için hakim evlilik birliğinin temelden sarsıldığı hükmüne varıp boşanmayı gerçekleştirmiyor mu ?
Alıntı:
şimal yıldızı rumuzlu üyeden alıntı
1. benim için önemli olan boşanma kararının alınması. Hakimin böyle bir ara karar vermesinin mümkünü yok mudur?
2. Boşanma kararı alınıp diğer sürecin yani velayet ve tazminat sürecinin devam etmesi mümkün değil mi?
3. Ayrıca yalnış hatırlamıyorsam medeni kanuna göre 3 yıl içinde bir araya gelemeyen çiftler için hakim evlilik birliğinin temelden sarsıldığı hükmüne varıp boşanmayı gerçekleştirmiyor mu ?
1. Hayır.
2. Hayır.
3. Karar kesinleştikten sonra 3 yıl bir araya gelmemiş ve bunun ardından boşanma davası açtıysanız karar en nihayetinde boşanma yönünde olacaktır.
Ancak karar çıktıktan sonra bile, eğer taraflardan biri nafaka veya tazminat yüzünden temyiz ederse, yargıtaydan geri gelene kadar (bugünkü şartlarda yaklaşık 1 yıl veya daha fazla olarak hesaplayabilirsiniz) bu boşanma kararı kesinleşmeyecektir.
Sadece nafaka ve tazminat yönünden temyize gidilirse boşanma kesinleşir ve fakat maddi unsurlar Yargıtay süreci bitince keşinleşir.