Emekliyim,çalıştığım yer kıdem tazminatı vermiyor
2002 yılında emekli oldum.emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ettim.bu hafta çalıştığım yerden iş yerim baska bi firmaya satıldığı için ayrılmak zorunda kaldım.kıdem tazminatımı istedim fakat emekli olduğum için boyle bi hakkım olmadığını soylediler.
şimdi ben kıdem tazminatı alabilirmiyim.nasıl bi işlem yapmam gerekiyor?:
Re: Emekliyim,çalıştığım yer kıdem tazminatı vermiyor
Emekli olduktan sonraki dönem çalışmanız karşılığında mı kdem tazminatınız ödenmiyor?
Yoksa emekli olduğunuzda kıdem tazminatı ödemesi de yapılmadı mı?
İşyerinizin devri sonrası çalışmanız yeni işveren tarafından mı sona erdirildi,işyeri devrinden sonra siz yeni işverenle çalışmak istemediğiniz için mi ayrıldınız?
emekli olduktan sonraki çalışmamın karşılığı ödenmiyor.
emekli olduğumda tazminat aldım.fakat o bile aldığım maaş üzerinden değil asgari ücret üzerinden hesaplandı.
2002den itibaren emekli olarak aynı yerde çalıştım.
çalıştığım gemi satıldı.satılınca eski çalıştığım şirketten ayrıldım.gemiyi alan yeni firmayla sözleşme yapacağım.
Gemi satıldığı için işinize son mu verildi,yoksa gemi satıldı,artık işveren değişti,yeni işverenle yeni sözleşme yaparak çalışmaya başlayacağım diyerek siz mi ayrıldınız anlayamadım.
Gemi olması nedeniyle Deniz İş kanunu na göre mi değerlendirilir ondan da emin değilim.Ancak 4857 sayılı iş kanunun da a İşyerinin devri çalışan için haklı fesih nedeni olmayacağı,durumda kıdem tazminatına hak kazanılamayacağı açıklanmıştır.
Aynı durum Deniz İş kanununda da 19.madde ile tanımlanmıştır.
Madde 19 - Geminin Türk Bayrağını taşıma hakkı bulunduğu sürece mülkiyetin kısmen veya tamamen herhangi bir şahsa geçmesi hizmet aktinin feshini gerektirmez.
Bu durumda eğer gemi sahibi değiştiği için siz sona erdirdi iseniz sözleşmeyi, kıdem tazminatı hakkınız olmayacaktır.
emekli olduktan sonra çalışmaya basladığımda sözleşme yapılmadı.deniz hukukuna göremi hakkımı aramam gerekli?yarın avukata gidip mahkeme yoluyla hakkımı aramaya çalışacağım.
yardımlarınız için teşekkür ederim