Kefile Haciz Borçlu ile anlaşma
Merhabalar,
Ben Halk Bankasından kredi kullanan bir akrabama kefil oldum, Borcunu ödemedi ve bana haciz gönderdiler. Daha sonra borçlu Banka ile anlaşma yaparak borçlarını ödeme taahhüdünde bulundu ve Ay'dan Ay'a ödeme yapıyor, ancak banka benim icramı kaldırmadı ayrıca, Esas borçlu da memur olmasına rağmen ona haciz göndermediler.
Bu durumda;
Mağdur olduğumu düşünüyorum, esas borçluya haciz işlemi yapılmadan kefile haciz işlemi yapılabilirmi.
Beni bu durumdan kurtaracak tavsiyeler bekliyorum.
Re: Kefile Haciz Borçlu ile anlaşma
Bankalar kefil aldıkları zaman müteselsil kefalet türü dediğimiz türden kefil alırlar, bunun anlamı esas borçluya gitmedende direk kefile borcu yönlendirebilir.İcra dairesinden ödeme emri gönderildiği zaman her ikinizede yani hem borçluya hemde kefile ödeme emri gönderilir.
Merhaba,
Cevabiniz icin tesekkur ederim , Banka esas borcluya haciz yolu ile gitmemiş. Onunla özel anlaşma yapmış ve borçlu aydan aya belirli bir miktar ödemeyi kabul etmiş, ve borçlu düzenli ödeme yapmaktadır, buna rağmen benim maaşımdaki haciz hala devam etmektedir.
Burda mağdur durumda olan benim, borçludan da icra yolu ile kesilse itirazım olmayacak.
Böyle bir uygulamaya hakları varmı, buna karşı bir dava açabilrimiyim.
Teşekkürler
Sayın Kolsaati 46
4077 sayılı yasanın 10. maddesine göre tüketici kredilerindeki kefalet adi kefalet hükmündedir. Bu nedenle asıl borçludan tahsil imkanı kalmadan size icra takibi yapılamaz.
"Alıntı 4077 sayılı yasa 10. md.: Kredi veren, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Ancak kredi verenin bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir. Tüketici kredisinin teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, kredi veren, asıl borçluya başvurmadan, kefilden borcun ifasını isteyemez"
Bu nedenle adınıza yapılan icra takibi hukuksuzdur. İcra Hukuk Mahkemesine şikayet etmeniz halinde icra takibi kaldırılır. Ya da takip kesinleşti ise Görevli Tüketici Mahkemesine Menfi Tesbit davası açarak bu icra takibini iptal ettirebilirsiniz.