KMK'dan Dolayı Mahkemenin Görevsizlik Kararı
Sn. Admin,
Örenğin birden çok parselde kurulu ve toplu yapı olarak tapuya tescil edilmemiş bir sitede, bir malik Sulh Hukuk Mahkemesine bir konuda dava açarsa ve hakim bu davada KMK uygulanamaycağından dolayı görevsizlik kararı vererek davayı Asliye Hukuk Mahkemesine iletme durumu olabilir mi? ve böyle bir durumda davacı mahkeme masraflarını öder mi? Yoksa dava ücretsiz olarak Asliye Hukuka gönderilir ve dava sonucunda kaybeden taraf mı masrafları öder. Bir hakim görevsizlik kararı verersi davalı taraf yeniden mi dava açmak zorundadır.
Saygılarımla çok acil
Re: KMK'dan Dolayı Mahkemenin Görevsizlik Kararı
Alıntı:
f_doruk rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Admin,
Örenğin birden çok parselde kurulu ve toplu yapı olarak tapuya tescil edilmemiş bir sitede, bir malik Sulh Hukuk Mahkemesine bir konuda dava açarsa ve hakim bu davada KMK uygulanamaycağından dolayı görevsizlik kararı vererek davayı Asliye Hukuk Mahkemesine iletme durumu olabilir mi? ve böyle bir durumda davacı mahkeme masraflarını öder mi? Yoksa dava ücretsiz olarak Asliye Hukuka gönderilir ve dava sonucunda kaybeden taraf mı masrafları öder. Bir hakim görevsizlik kararı verersi davalı taraf yeniden mi dava açmak zorundadır.
Saygılarımla çok acil
Merhabalar herkese,
Bu konuda bilgili arkdaşlardan bilgi rica ediyorum, Lütfen
Saygılarımla
Merhaba,
Birkaç açıklama. KMK nın uygulanması için 1) Ya kat mülkiyetinin kurulmuş olması 2) Yada Kat irtifakının kurulmuş olması ve bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılmaya başlamış olması gerekir. Tapudan ve sahada yapacağı inceleme ile Hakim bu durumu tesbit eder. Bu şartlar varsa KMK ya göre Sulh Hukuk mahkemesi davaya bakar yoksa bakmaz ve Asliye Hukuka gönderir, görevsizlik kararı vermesi normaldir (daha kötüsü reddetmesi olurdu). Bu konuda Yargıtay kararı da vardır. Asliye Hukuk ise artık KMK ya göre değil Medeni Kanunun Eşya Hukuku bölümündeki Paylı Mülkiyet hükümlerine göre davaya bakar.
Saygılar
Merhaba,
Açıklamlar için teşekkürler, ancak görevsizlil kararında masraflar ne olur, yani masrafları davacı mı öder, veya asliyede yeni dava açar bu konu benim için önemli olan.
Teşekkürler
Alıntı:
f_doruk rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Açıklamlar için teşekkürler, ancak görevsizlil kararında masraflar ne olur, yani masrafları davacı mı öder, veya asliyede yeni dava açar bu konu benim için önemli olan.
Teşekkürler
merhaba,
Kendi soruma kendim cevap vereyim araştırdım.
Görevsizlik kararında bu karar nihai karar olduğundan, davacı bütün masrafları çekmek zorundadır. Vekalet ücreti v.b.
Saygılar