Karmaşık Kefillik - İpotek
Öncelikle iyi çalışmalar...Sorum kefillikle ilgili olmasına karşın forumlarda benzer bir soru bulamadığım için yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla...
30,000 ytl banka kredisiyle bir daire satın aldım ve daireme dogal olarak ipotek konuldu.Aynı zamanda bir yakınıma 20,000 ytl kredi için kefil oldum bu kefalet sırasında banka üst sınır ipoteği koymuş(200,00 ytl doğmuş doğacak ibaresi eklenmiş)bu yakınımın borcunu kapatmak istediğimizde yakınımın kredi çekilmeden önce birine kefil olduğu ve bu kişinin öldüğü dolayısıyla bu borçtanda bizim sorumlu olduğumuz ve dairemin üzerindeki ipotegin kaldırılmayacagı söylendi.
Sormak istediğim bankanın bu uygulamasının yasal olup olmadığı
Teşekkür ederim saygılarımla..
kefilin;borçlunun kefilliğinden sorumluluğu
Sayın üyeler;
Konut kredisi kullanarak bir daire satın aldım.daire üzerinde 1.dereceden banka ipoteği konuldu.
Aynı bankadan kredi kullanan bir yakınıma kullandığı krediğe karşılık kefil oldum ve bu kefillikten dolayı daire üzerine ikinci bir ipotek daha konuldu.
Kefil olduğum yakınımla borcu kapatmaya gittiğimde bankanın tapuda koyduğu1.derece ipoteğin benim kullandığım kredi tutarı kadar;2.yani benim kefil olduğum kredi ipoteğinin üst sınır ipoteği olduğunu ve sözleşmeye`doğmuş doğacak tüm borçları' maddesinin yazıldığını öğrendik.
Borcu kapatıp ipoteğin kaldırılmasını talep ettiğimizde banka kefil olduğum miktarın yatırılması durumunda bile ipoteğin kaldırılmayacağını bildirdi. Gerekçe olarak kefil olduğum yakınımın daha önce yine aynı bankadan kredi çeken bir kişiye kefil olduğunu ve bu kişinin yaşamını yitirdiğini kalan borçtan kefil olduğu için yakınımın sorumlu olduğunu ve benimde yakınıma kefil olduğum için bu borçtan benimde sorumlu olduğumu ve gerekirse bu borcu daire üzerindeki ipoteği kullanarak tahsil edeceklerini söylediler.bankanın böyle bir yaptırım hakkı varmı?izlemem gereken yol konusunda yardımcı olurmusunuz. Teşekkürler...
Re: Karmaşık Kefillik - ipotek
Kefaletiniz bir ticari hesap veya ticari kredi için olmalı.
Re: Karmaşık Kefillik - ipotek
evet ama kefil oldugum borçtan önce kullanılan bir kredi ve bu borçtan benim hiçbir şekilde haberim yoktu.
Re: Karmaşık Kefillik - İpotek
İşte bu gibi durumlarda bankalar kendilerini garantiye almak için hazırladıkları upuzun sözleşmelerde buna imkan tanıyan bir madde sıkıştırabiliyorlar.
İmzaladığınız sözleşmenin bir örneğiyle avukatınıza başvurun.
ilginize teşekkür ederim. anladığım kadarıyla geçmişten kaynaklansada bu tür bir hakları var.
değerli bebd.
banka nın böyle bir uygulaması yasal değil.siz ancak kefil olduğunuz miktardan sorumlusunuz.olayı size yıkmaya çalışıyorlar.koydukları madde tüketici haklarının suıstimalı böyle bir madde koyamazlar .
lutfen bir avukata danışın.bu kanun değişti diye biliyorum.